Signalement van het CBS: Hoge leeftijd belangrijkste reden om niet te willen of kunnen werken

In 2017 hadden 4,3 miljoen Nederlanders van 15 tot 75 jaar geen betaald werk. Deze niet-werkzame bevolking bestaat met 3,2 miljoen voor het grootste deel uit mensen die aangaven niet te willen of te kunnen werken. Wat zijn de redenen hiervoor? Hoe is de ontwikkeling hierin? En hoe is deze groep regionaal verdeeld

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dat iemand geen betaald werk heeft, betekent niet automatisch dat deze persoon ook tot de werklozen gerekend wordt. Het CBS hanteert bij het bepalen van de werkloosheid de werkloosheidsindicator zoals voorgeschreven door de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn als werkloos aangeduid. Als aandeel van de totale niet-werkzame bevolking van 4,3 miljoen is het aantal werklozen relatief klein: 438 duizend personen waren in 2017 werkloos volgens de ILO-definitie (figuur 1).

0
11

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.