Positionering van schaarse specialistische functies in het zorglandschap

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen tot 18 jaar. De stelselwijziging is er onder andere op gericht dat kinderen (en hun ouders) sneller geholpen worden bij zorg- en ondersteuningsvragen, de zorg en ondersteuning zo veel mogelijk in de eigen leefomgeving van kinderen wordt geboden en zo veel mogelijk aansluit op de eigen situatie van een kind/gezin. Het is nu 2018. De transformatie is volop gaande. De jeugdhulpbranches hebben overeenstemming bereikt over de inrichting van het zorglandschap. De auteurs maken zich echter grote zorgen over de uitwerking die de decentralisatie heeft op zeer specialistische schaarse functies en landelijke centra: het voortbestaan van deze functies en centra binnen de jeugdhulp is in het geding. In dit manifest worden voorstellen gedaan vanuit de praktijk aan gemeenten en bewindspersonen die verantwoordelijk zijn voor het stelsel, om de transformatie ten aanzien van deze functies en centra succesvol af te ronden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het uitgangspunt van de decentralisatie is de juiste zorg op het juiste niveau. In een gedecentraliseerd stelsel bestaat een spanning tussen ‘zorg zo dicht bij de leefomgeving van kinderen als mogelijk’ en ‘(zeer) specialistische zorg’. Hoe specialistischer de zorg, des te meer concentratie nodig is.

In 2017 kregen 367.000 minderjarigen jeugdhulp. Dit is bijna 11 procent van alle kinderen in Nederland (CBS 2017). Daarvan waren 35.990 minderjarigen uit huis geplaatst; zij kregen jeugdhulp met verblijf als pleegzorg (17.535 jeugdigen), gezinsgerichte zorg (3.305 jeugdigen), gesloten plaatsing (1.265 jeugdigen) of ander verblijf bij een jeugdhulpaanbieder (13.885 jeugdigen) (CBS Statline 2017).

0
12

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.