Over aanscherping van de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Kindermishandeling heeft zoals bekend grote effecten voor mishandelde kinderen. Het lukt, ondanks regelmatig vernieuwd jeugdbeleid, maar niet om de cijfers inzake kindermishandeling te laten dalen. In deze bijdrage leggen de auteurs de focus op de doelstelling van de aangescherpte Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling: kinderen eerder, sneller en beter op de radar krijgen daar waar het gaat om kindermishandeling. Daarbij zien zij vooral het primair onderwijs als kansrijke partij om een rol te spelen bij deze doelstelling, het tweede milieu daar waar leerkrachten, met ‘hun’ kinderen samenkomen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Kindermishandeling werkt ontwrichtend in de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen op het moment wanneer de mishandeling plaatsvindt, maar ook op latere leeftijd. Zo is volgens Felitti et al. (1998) de kans op gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden sterk vergroot bij kinderen die mishandeld zijn en vertonen mishandelde kinderen op volwassen leeftijd vaak psychische problemen (Dubowitz en Bennett 2007; Gilbert et al. 2009). Volgens Buckingham en Daniolos (2013) ontwikkelt bijna vier van de vijf mishandelde kinderen een psychisch probleem.

In

0
19

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.