Minder regels en meer vrijheid: werkt dat om de uitvoering te verbeteren?

De gemeente Tilburg zoekt naar mogelijkheden om de uitvoering van de participatiewet te verbeteren. Daartoe is het Vertrouwensexperiment opgezet. Met meer aandacht voor de mens en gebaseerd op vertrouwen, in plaats van op controle. De hamvraag: helpt het als daarbij minder regels gelden en burgers meer vrijheid krijgen?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Door het opzetten van het Vertrouwensexperiment heeft de gemeente Tilburg, op initiatief van en samen met een maatschappelijke denktank met Ralf Embrechts (MOM Tilburg) en Jochum Deuten (onderzoeker) als aanjagers, de mogelijkheid gecreëerd om iets anders te proberen. Te onderzoeken of het anders kan, met minder regels en meer vrijheid. Met meer aandacht voor de mens achter het papier en primair gebaseerd op vertrouwen in plaats van controle. In het experiment staat het versterken van de eigen regie van de deelnemer voorop. Er wordt er gevarieerd met het vrijstellen van de sollicitatieplicht, vrijstellen van de re-integratieplicht, het mogen houden van

0
10

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.