Met hulp toch naar de sportschool

Een omgeving waar men begrip heeft voor dementie. Bewoners met de ziekte koppelen aan vrijwilligers, foto’s voor de wijkagent, één kliko voor het afval en een training voor winkeliers. In Veenendaal wordt een eerste wijk dementievriendelijk gemaakt.

In het Franse Gat, een naoorlogse volksbuurt met veel laagbouw in Veenendaal-Zuid, staat in de winterzon een rij prei in de verder kale moestuin voor wijkcentrum Plein Zuid. Binnen is een keuken waar vrijwilligers regelmatig buurtmaaltijden koken. Lid van de bewonerscommissie Ria van Londen coördineert er iedere dinsdag een eettafel waar doorgaans zo’n 35 wijkbewoners aanschuiven. Daar is ook een mevrouw bij met beginnende dementie. ‘We hebben erover gepraat hoe we het beste kunnen reageren als ze zich ergens over opwindt. Ook hebben we geregeld dat een van de andere bezoekers haar ophaalt, zodat ze kan blijven komen.’

Het is

0
40

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder