Met hulp toch naar de sportschool

Een omgeving waar men begrip heeft voor dementie. Bewoners met de ziekte koppelen aan vrijwilligers, foto’s voor de wijkagent, één kliko voor het afval en een training voor winkeliers. In Veenendaal wordt een eerste wijk dementievriendelijk gemaakt.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In het Franse Gat, een naoorlogse volksbuurt met veel laagbouw in Veenendaal-Zuid, staat in de winterzon een rij prei in de verder kale moestuin voor wijkcentrum Plein Zuid. Binnen is een keuken waar vrijwilligers regelmatig buurtmaaltijden koken. Lid van de bewonerscommissie Ria van Londen coördineert er iedere dinsdag een eettafel waar doorgaans zo’n 35 wijkbewoners aanschuiven. Daar is ook een mevrouw bij met beginnende dementie. ‘We hebben erover gepraat hoe we het beste kunnen reageren als ze zich ergens over opwindt. Ook hebben we geregeld dat een van de andere bezoekers haar ophaalt, zodat ze kan blijven komen.’

Het is

0
49

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.