Leren van Europa voor zorgvuldige incasso

Naar schatting kampen bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens met problematische schulden of een risico daarop. Het kabinet zet daarom in op het bevorderen van zorgvuldige en maatschappelijk verantwoorde incasso. Panteia onderzocht wat we kunnen we leren van andere landen in Europa.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Er verschijnen regelmatig kritische berichten in de media over de inzet van incassobureaus en gerechtsdeurwaarders. Daarbij wordt regelmatig verwezen naar het Zweedse Koninklijk Incassobureau als goed voorbeeld. Zowel de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) als de Tweede Kamer adviseerde het kabinet om te onderzoeken of (elementen uit) het Zweedse model ook in Nederland toe te passen zijn. Voor dit onderzoek namen we daarnaast de (rijks)incassomodellen van België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje onder de loep.

Knelpunten

Gebrek aan coördinatie en afstemming schuldeisers – Binnen het huidige Nederlandse incassosysteem lijkt een gebrek aan coördinatie en afstemming tussen overheidsschuldeisers en

0
11

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.