Hulp voor de onbekende schuldenaar dankzij signalen van ketenpartners

De meeste mensen met schulden kloppen niet aan voor hulp. Ze zijn bij gemeenten en wijkteams onbekend. Met vroegsignalering krijgen gemeenten wel zicht op deze onbekende schuldenaars. Steeds meer gemeenten zoeken naar een effectieve aanpak. Tijdens het eerste landelijk overleg vroegsignalering in december deelden ze ervaringen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De aanpak van vroegsignalering op basis van betalingsachterstanden van vaste lasten breidt zich langzaam maar zeker als een olievlek uit. Nijmegen startte in september 2016, geïnspireerd door Vroeg Eropaf in Amsterdam en de mogelijkheden van VindPlaats Schulden (VPS) van het BKR, en sloot voor de gezamenlijke aanpak een convenant met zorgverzekeraars, energie- en waterbedrijf, woningcorporaties en de gemeente (incasso en belastingen). Deze partijen melden recente betalingsachterstanden aan VPS, waar ze worden verwerkt tot een signaal waarop ‘gelopen wordt’.1

Uitdokteren

Zoals we eerder schreven in Sociaal Bestek heeft Nijmegen de aanpak gedegen voorbereid

0
37

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.