HET RUGZAKJE ‘Ik heb van niemand afscheid kunnen nemen’

Haar moeder vluchtte halsoverkop met de kinderen om aan haar agressieve, moeilijke man te ontkomen. Tv-presentator Anniko van Santen was toen negen. Vanaf dat moment groeide ze op zonder vader. Pas achteraf beseft ze dat wat zij meemaakte best veel was voor een kind van die leeftijd.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: AVRO/TROS
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-019-0224-1/MediaObjects/41185_2019_224_Fig1_HTML.jpg

‘Er zit in mijn leven een enorme knip. Er is een leven vóór en een leven ná de vlucht’, zegt Anniko van Santen. ‘Ik heb nooit afscheid kunnen nemen van vriendinnen en klasgenoten. Ben hup, zo in een nieuw leven gestapt.’

Hoe was je jeugd tot de vlucht verlopen?

‘Best prima. We waren geen probleemgezin. Mijn vader had een goede baan, we woonden in een mooi huis. Wel was mijn vader een dominante man die zich snel gediscrimineerd voelde. Na de mislukte Hongaarse opstand in 1956 is hij op achttienjarige leeftijd uit Hongarije naar Nederland gevlucht, misschien heeft het daar

0
244

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.