Hallo witte hulpverleners

Van Zomergasten met psychiater Glenn Helberg tot het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Het racismedebat in Nederland zorgt voor felle gesprekken en veel ongemak. Hoe staat het met de witte bril in zorg en welzijn?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Berend Vonk

Psychiater Kitty Riedewald, geboren Amsterdamse met Surinaamse achtergrond, merkte het tijdens haar stages: donkere cliënten werden naar haar gestuurd. Glimlachend: ‘Het enige wat ik gemeen heb met een cliënt uit Ghana op dat moment is zijn kleur.’

Na haar studie werkte ze in een polikliniek in Amsterdam-Noord. ‘Met ervaren en flexibele hulpverleners die erg betrokken waren bij hun cliënten, ongeacht hun achtergrond.’ Dat dat niet overal vanzelfsprekend is, bleek toen ze bij een instelling in het centrum van Amsterdam ging werken. Het verschil in bejegening was groot. ‘Er was sprake van een aversie tegen cliënten met een andere culturele achtergrond.

0
834

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.