Ervaringsdeskundigheid in armoede en sociale uitsluiting

In de ggz en de verslavingszorg werken al langer opgeleide ervaringsdeskundigen. In armoede en sociale uitsluiting heeft die trend zich pas recent ingezet. Wat is kenmerkend voor ervaringsdeskundigen op dat terrein? Martin Stam legt het uit aan de hand van het Leerplan ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn. In deel 2 van dit tweeluik beschrijft Jetske de Jong de stand van zaken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Deel 1 – Reactie op het Leerplan ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn

De wildgroei van uitspraken over ‘ervaringsdeskundigheid’ maakt het nodig het kaf van het koren te scheiden. Nu er in Nederland steeds vaker ervaringsdeskundigen beroepsmatig actief zijn, is het goed om hun rol af te bakenen van andere professionals en ook van de vrijwilligersrol.

In reactie op de transities en door nieuwe inzichten, onder andere uit de gedragspsychologie en de veranderkunde, zoeken gemeenten en instellingen steeds vaker steun bij ervaringsdeskundigen. Men wil sociale vraagstukken veel meer van binnenuit, van onderaf en samen

0
61

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.