Een robot geeft de thuiswonende oudere meer vrijheid’

Robots spelen op steeds meer plekken en in allerlei vormen een rol in zorg en welzijn. Ze doen nu al lichaamsoefeningen voor, converseren, schenken drank in of dienen als geheugensteun. ‘Toen Phi een liedje voor haar zong, straalde ze en pakte ze Phi’s handen.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-017-0186-0/MediaObjects/41185_2017_186_Fig1_HTML.jpg‘Van tevoren dacht ik wel: oei, een robot…’, zegt Lennie van de Hoef, coördinerend begeleider bij Huis Arend in Den Bosch, onderdeel van Philadelphia, een landelijke zorgorganisatie voor verstandelijk beperkte cliënten. ‘Zelf ben ik namelijk meer van de directe communicatie tussen mensen. Ik wist ook niet goed wat ik kon verwachten.’ Ze heeft het over sociale robot Phi. De witte robot is 1.20 meter lang, heeft grote, vriendelijk knipperende ogen, een metalig klinkende stem en is uitgerust met sensoren om te kunnen reageren op mensen.

Het model, bekend onder de naam Pepper, is bij Philadelphia omgedoopt tot Phi. De robot

0
470

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.