Draagkracht als alternatief voor zelfredzaamheid

Er is de afgelopen tijd veel geschreven over zelfredzaamheid. Zo zou het kwetsbare mensen vaak ontbreken aan voor zelfredzaamheid benodige competenties en een hulpvaardig netwerk. Onderzoek van BMC en Universiteit Twente in zes gemeenten laat zien dat een groot deel van de daar onderzochte inwoners wel degelijk over deze vormen van draagkracht beschikken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Bovendien stijgt die draagkracht indien deze centraal staat in vraagverheldering en aanpak, zo blijkt ook uit het onderzoek. Dat betekent niet dat de recente kritiek op het zelfredzaamsheidsdenken geheel ongegrond is. Net als Tonkens en haar collega-onderzoekers zien we dat er in de praktijk maar al te vaak en al te gemakkelijk een beroep gedaan wordt op ‘zelfredzaamheid’. Tegelijkertijd zien we echter ook hoe belangrijk het is om in het sociaal domein vanuit het perspectief van de inwoner te werken en zo veel mogelijk zeggenschap bij mensen zelf te leggen.

Oplossend Maar hoe geeft men concreet inhoud aan zo’n aanpak?

0
20

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.