Onderzoek: De grens van zelfredzaamheid

Meer eigen kracht, mantelzorg en vrijwilligers. Dat zou oudere Rotterdammers zelfredzamer moeten maken. En zo zou bespaard kunnen worden op de kosten voor de Wmo-voorziening huishoudelijke verzorging. De bezuiniging is gehaald, maar Rotterdamse ouderen ervaren vooral nadelen.

Onlangs publiceerde de Rekenkamer Rotterdam het onderzoek ‘Schone Schijn’ over het gemeentelijk beleid voor huishoudelijke verzorging. Steeds minder mensen krijgen hulp bij schoonmaken, wassen, strijken enzovoorts. Maar dat betekent niet dat ze zelfredzamer zijn geworden. En wie nog wel hulp ontvangt, ziet het aantal uren dalen en de eigen bijdrage hoger worden. Directeur Paul Hofstra van de Rotterdamse rekenkamer legt uit.

Waarom heeft u dit onderzoek uitgevoerd?

‘Als rekenkamer voeren wij onafhankelijk onderzoek uit ten behoeve van de gemeenteraad en de inwoners. Wij kiezen zelf onze onderwerpen. De effecten van de drie decentralisaties zijn in onze ogen belangrijk om onder

0
120

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder