Onderzoek: Dagbehandeling dementie kan het best in de wijk

Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben meer baat bij laagdrempelige dagbehandeling in de wijk dan dagbehandeling in een verpleeghuis. Recent promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Marijke van Haeften-van Dijk laat dit zien.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dementiezorg? ’Gemeente heeft beperkt budget en neigt naar beknibbelen’

De wijkgerichte aanpak zorgt onder andere voor minder gedrags- en stemmingsproblemen bij mensen met dementie. Hoe komt dat?

‘De door ons onderzochte dagbehandelingen in de wijk werken volgens het model Ontmoetingscentra. Belangrijke kenmerken hiervan zijn individuele aandacht, en werken vanuit de visie van het adaptatiecopingmodel. Bij problematisch gedrag is de gedachte al snel: daar kun je niets aan doen, dat komt door de ziekte. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Hoe iemand met dementie functioneert, is het gevolg van een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Bij die laatste twee kun je met een persoonsgerichte visie nog veel

0
32

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.