Congres: Een verkeerd soort zelfredzaamheid

Hoogleraar Pieter Tops verdiepte zich in de geschiedenis van de Vogeltjesbuurt, een klassieke volkswijk in Tilburg. ‘Vroeger wilden we deze mensen werkelijk vooruithelpen, nu moeten ze vooral geen overlast veroorzaken.'

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
cover Een ongetemde buurt

‘Zoals de Vogeltjesbuurt zijn er in Nederland vele. In steden, maar ook in dorpen. Mijn boek gaat eigenlijk over de manier waarop Nederland de afgelopen eeuw met zijn onderklasse is omgegaan. Deze volksbuurten hebben natuurlijk allemaal een andere historische worteling, maar ze kennen veel overeenkomsten. Mensen die daar wonen, voelen zich gestigmatiseerd, bekeken door de wereld buiten hun gemeenschap, door de autoriteiten. Ze voelen zich buitengesloten. Dergelijke buurten kennen een sterke sociale cohesie, de mensen die er wonen, zijn een onderling hechte gemeenschap.

Arbeiderswijken zijn echt anders. Daar heeft het leven zich veel gedisciplineerder ontwikkeld. Die zijn veel meer meegegaan

0
67

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.