Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COLUMN Minder dromen

De transitie in het sociaal domein is inmiddels het vijfde jaar ingegaan. En voor het vierde jaar op rij hoor ik dat wij nu écht gaan beginnen aan de transformatie. Het blijft echter vooral nog bij die uitspraak. Zeker, er zijn leuke en goede voorbeelden te vinden van gemeenten en zorgorganisaties die anders zijn gaan werken. Maar omdat het dan nog steeds gaat om experimenten, pilots en proeftuinen heeft dus nog steeds geen transformatie van het systeem plaatsgevonden. Anders waren het immers geen leuke experimenten, pilots en proeftuinen meer.
© Annemarijne Bax
Premium

Daar komt bij dat berichten over onbeheersbare kostenstijgingen je om de oren vliegen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gemeenten elk jaar weer geld tekortkomen voor het uitvoeren van hun taken in het sociaal domein. Het gevolg is dat de leuke experimenten, pilots en proeftuinen dat ook blijven omdat binnen de muren van gemeentehuizen bestuurders, ambtenaren en ingevlogen consultants nu vooral zoeken naar snelle oplossingen voor de financiële problemen. Adviseurs presenteren budgetplafonds, het beperken van

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.