COLUMN Minder dromen

De transitie in het sociaal domein is inmiddels het vijfde jaar ingegaan. En voor het vierde jaar op rij hoor ik dat wij nu écht gaan beginnen aan de transformatie. Het blijft echter vooral nog bij die uitspraak. Zeker, er zijn leuke en goede voorbeelden te vinden van gemeenten en zorgorganisaties die anders zijn gaan werken. Maar omdat het dan nog steeds gaat om experimenten, pilots en proeftuinen heeft dus nog steeds geen transformatie van het systeem plaatsgevonden. Anders waren het immers geen leuke experimenten, pilots en proeftuinen meer.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Daar komt bij dat berichten over onbeheersbare kostenstijgingen je om de oren vliegen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gemeenten elk jaar weer geld tekortkomen voor het uitvoeren van hun taken in het sociaal domein. Het gevolg is dat de leuke experimenten, pilots en proeftuinen dat ook blijven omdat binnen de muren van gemeentehuizen bestuurders, ambtenaren en ingevlogen consultants nu vooral zoeken naar snelle oplossingen voor de financiële problemen. Adviseurs presenteren budgetplafonds, het beperken van aanbod en tariefkortingen als ‘nieuwe manieren van werken’. Bestuurders halen ook het – nog meer – aanspreken van de ‘eigen kracht’ van inwoners weer van stal.

0
23

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.