Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijk werk is als een kameleon

‘De haast om bij elk vraagstuk weer een nieuwe methode te bedenken, vaak geheel onbewust, gaat voorbij aan het feit dat de geschiedenis van het methodisch sociaal werk een rijke bron is. Zeker nu, waarin de “transformaties” in het sociaal domein zoveel van het sociaal werk vragen.’ Dat zegt Margot Scholte.
Foto: Movisie

Scholte, voorheen lector Maatschappelijk Werk aan Hogeschool Inholland in Haarlem, is tijdens haar loopbaan lang actief geweest in het sociaal domein, onder meer als methodiekontwikkelaar, onderzoeker en adviseur bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn/NIZW en Movisie. Vanwege ziekte is ze met haar werk gestopt, maar is ze het sociaal werk blijven volgen. Op 14 maart 2018 zal ze tijdens de Dag van de Sociaal Werker de Marie Kamphuis lezing houden waarbij ze met afstand en betrokkenheid reflecteert op de ontwikkelingen in het sociaal werk.

Transformatie

Margot Scholte heeft veel gepubliceerd over de transformatie van het sociaal werk en de positie van de sociaal werker. Zij gaf zelf mede vorm aan deze ontwikkeling met spraakmakende publicaties als ‘De Generalist’ (2012), waarin zij met Ard Sprinkhuizen en Martin Zuithof ingaat op de nieuwe positie en rollen van de sociale professional. Ook is ze één van de redacteuren van de recente publicatie voor de hogere sociale studies: ‘De brede basis van het sociaal werk’ (2017), waarin de gemeenschappelijke grondslagen naast actuele methoden en praktijken van het sociaal werk centraal staan.

Kameleon

In 2010, bij haar oratie ‘Oude waarden in nieuwe tijden’ over de kracht van het maatschappelijk werk in de 21ste eeuw, stelde zij  vast: ‘Maatschappelijk werk is veelzijdig en neemt als een kameleon de kleur van een bepaalde tijdsperiode aan met de daarbij behorende positionering en inhoud. Goed beschouwd, blijft het wezen van maatschappelijk werk daarin hetzelfde.’


‘We proberen nu om de oude kennis rondom empowerment op te stoffen en in de huidige context te plaatsen zodat we niet opnieuw het wiel gaan uitvinden met elkaar. Er is al zoveel bewezen kennis hierover.’ Lees meer >>


Rijk reservoir aan methoden

De afgelopen maanden verdiepte Scholte zich in de ontwikkeling van het sociaal werk in de tweede helft van de twintigste eeuw. Zij zag dat er een rijk reservoir is aan methoden, maar dat het zicht erop vaak verdwenen is: sommige methoden werden doorontwikkeld, sommige getransformeerd, of juist afgesplitst en ingelijfd door andere (soms nieuwe) beroepsgroepen. Sommige methoden zijn verguist en vergeten. En soms worden er ook methoden gerehabiliteerd: zelfs de onmaatschappelijkheidsbestrijding steekt in een nieuwe jasje de kop weer op (Skaeve Huse, Mobility Mentoring). Scholte concludeert dat de haast om bij elk (eigentijds) vraagstuk weer een nieuwe methode te bedenken, vaak geheel onbewust, voorbij gaat aan het feit dat de geschiedenis van het methodisch sociaal werk een rijke bron is om zich aan te laven. Zeker nu, waarin de ‘transformaties’ in het sociaal domein zoveel van het sociaal werk vragen.

Marie Kamphuis Lezing

De Marie Kamphuis Stichting organiseert elke twee jaar de Marie Kamphuis Lezing over een onderwerp op het snijvlak van maatschappelijk werk en maatschappelijke ontwikkelingen. Daarvoor worden inspirerende sprekers uitgenodigd die vanuit een specifieke invalshoek het professioneel maatschappelijk werk in een breder kader plaatsen. De eerste lezing vond plaats in 1999. De lezing door Margot Scholte op 14 maart 2018  wordt de elfde lezing in de reeks.


Zorg+Welzijn organiseert op woensdag 14 maart 2018 de Dag van de Sociaal Werker. Dit keer zal de focus liggen op hoe jij als sociaal werker sámen met je gemeente de positionering van sociaal werk kunt versterken, zowel op het gebied van onderlinge samenwerking als in contact met de burger. En bovenal; hoe jij als professional jezelf én het sociaal werk kunt blijven ontwikkelen en vernieuwen. Meer weten of inschrijven? Klik dan hier >>


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.