Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maak de kennistoets LVB en verdien 1 accreditatiepunt

De nieuwste kennistoets van Zorg+Welzijn gaat over mensen met een licht verstandelijke beperking. Xavier Moonen, orthopedagoog-generalist en gz-psycholoog, bespreekt de belangrijkste aandachtspunten rondom LVB voor sociaal werkers. Met de toets bij het artikel verdien je 1 accreditatiepunt.
Xavier Moonen geeft in het artikel bij de kennistoets LVB uitleg over de oorzaken van LVB, problemen die mensen met een verstandelijke beperking vaker hebben en adviezen voor een betere omgang met mensen met LVB. Foto: AndreyPopov / Getty Images / iStock

Er wordt vaak bericht over mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Er is bijna geen maatschappelijk onderwerp waarbij LVB niet aan de orde komt. Het lijkt daarnaast alsof het aantal mensen met een LVB toeneemt door de complexer wordende samenleving waarin zij steeds moeizamer kunnen functioneren, schrijft Moonen.

Genoeg reden dus voor een kennistoets LVB. Wat krijg je met deze kennistoets?

  1. Zie hoe we LVB classificeren
  2. Leer wat belangrijk is om over een LVB te kunnen spreken
  3. Weet dat we een LVB vroeg kunnen signaleren met behulp van screening
  4. Neem kennis van de mogelijke oorzaken van een LVB
  5. Weet wat de belangrijkste kenmerken zijn van mensen met een LVB
  6. Lees de tips over hoe je mensen met een LVB kunt ondersteunen

Doe de online toets

Verdiep je kennis en verdien een accreditatiepunt met de Z+W Kennistoets. Leer echt van het door een expert geschreven artikel.

Hoe werkt het?

  • In iedere editie van Zorg+Welzijn staat een artikel over een specifiek en actueel onderwerp waaraan een online toets is verbonden.
  • De kennistoets kan alleen gemaakt worden door abonnees en is goed voor ten minste één accreditatiepunt bij Registerplein.

Afwijkende definitie LVB in Nederland

Interessant is het dat we in Nederland afwijken van de meeste andere landen als het gaat om wie we mensen met een LVB noemen, schrijft Moonen. ‘In Nederland worden de DSM-5-criteria gehanteerd. Dat betekent dat iemand met een LVB kan worden geclassificeerd op grond van een IQ-score tussen 50 en 70, met gelijktijdig optreden van adaptieve problemen die reeds vroeg in het leven van die persoon (dus voor het 22ste levensjaar) worden vastgesteld.
Echter, afwijkend van hoe het in heel veel andere landen gebeurt, wordt soms ook bij mensen met een IQ-score tussen 71 en 85 gesproken over mensen die functioneren op het niveau van LVB. Moonen en Verstegen (2006) beargumenteren, en internationaal onderzoek ondersteunt dit, dat het voor mensen met een IQ-score tussen 71en 85, die niet helemaal voldoen aan de drie DSM-5 kenmerken, maar die fors beperkte adaptieve vaardigheden en bijkomende problemen hebben, het soms te verantwoorden is dat zij tot de groep mensen met een LVB gerekend mogen worden. Zo kunnen zij passende zorg en ondersteuning ontvangen en er wordt voorkomen dat zij in het reguliere aanbod niet de juiste hulp krijgen.’

Meer informatie over LVB

Moonen laat in zijn artikel onder andere de belangrijkste oorzaken zien en waar mensen met LVB vooral moeite mee lijken te hebben. Ook geeft hij tips voor een betere omgang met mensen met een licht verstandelijke beperking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.