Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefbaarheid nauwelijks verslechterd

De economische crisis heeft anders dan verwacht de afgelopen paar jaar nauwelijks geleid tot een verslechtering van de leefbaarheid in Nederland. Wel is de verbetering van de leefbaarheid die vanaf 2006 is ingezet voor het eerst gestangneerd. Dit blijkt uit het rapport ‘Leefbaarheid in Balans’.
Leefbaarheid nauwelijks verslechterd

Klasse positief
Het rapport is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en is opgesteld door Rigo Research en Advies en de Atlas voor Gemeenten. De Leefbaarometer baseert zich op bijna vijftig indicatoren en laat via kaarten de informatie zien. De monitor werkt met zeven leefbaarheidsklassen, variërend van uiterst positief tot zeer negatief. Daarbij kan worden ingezoomd op zes verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de woningvoorraad, veiligheid of het voorzieningenniveau. Per saldo zit Nederland als geheel in de klasse ‘positief’.

Aandachtswijken
In het rapport is speciaal aandacht voor de veertig aandachtswijken. Deze hebben zich gemiddeld gezien gunstig ontwikkeld, al is de leefbaarheid in een aantal wijken wel afgenomen. Als geheel zitten de veertig wijken in de leefbaarheidsklasse matig. Landelijk gezien woont vijf procent van de Nederlanders in een gebied met ongunstige leefbaarheid.

Rotterdam
De vier grote steden laten, vooral door de verbetering in Rotterdam, een positieve tendens zien. Aandachtsgebied Rotterdam Zuid valt op vanwege haar gunstige ontwikkeling. De ontwikkeling in de 27 middelgrote steden is wat minder gunstig en er zijn op individueel niveau grote verschillen. zo zijn er ondanks de gemiddelde achteruitgang voor de G27 als groep ook middelgrote gemeenten waar juist sprake was van een vooruitgang

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Rijksoverheid/ Foto ANP: Evert Elzinga

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.