Laat professionals ‘hun ding doen’ in de zorg voor mensen met complexe problemen

Er moet betere zorg komen voor mensen die te maken hebben met een mix van mentale en fysieke aandoeningen. Zij vormen 5 tot 10 procent van alle patiënten, maar consumeren 40 procent van de zorgkosten. Collaborative care zorgsystemen bieden uitkomst en kunnen het aantal suïcides verminderen. Dat zegt professor Christina van der Feltz-Cornelis (1962) die vandaag afscheid neemt van de Universiteit van Tilburg. Ze wordt hoogleraar Psychiatrie en Epidemiologie aan de University of York.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Professor Christina Van der Feltz-Cornelis
Foto:Jaap Joris Vens

Waarom bent u al sinds het begin van uw loopbaan gefascineerd door complexe problemen?

‘Als je psychiater wordt, leer je alles over wat te doen in eenduidige situaties, maar ik wilde juist iets doen voor mensen met complexe problemen, waarbij meer dingen tegelijk aan de hand zijn. Het gaat om veel mensen en hulpverleners weten vaak niet wat zij met hen aan moeten. Er is vaak een houding van “het gaat wel over”, maar deze mensen blijven terugkeren in de zorg. Het feit dat deze kleine groep 40 procent van de zorgkosten veroorzaakt, in Amerika zelfs 70 procent, geeft aan

0
615

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.