Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Korrelatie:’Explosieve groei aantal hulpvragen over pesten’

Psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie worden overspoeld met hulpvragen over pesten. Niet alleen door mensen die worden gepest, maar ook door mensen die zelf pesten en door omstanders als ouders, leerkrachten en werkgevers.
Met het polsbandje met daarop de tekst 'you are good' laat de drager zien tegen het pesten te zijn.
Met het polsbandje met daarop de tekst 'you are good' laat de drager zien tegen het pesten te zijn. - Foto: ANP-Photo/Bas Czerwinski

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Korrelatie: ‘De aandacht voor pesten in de media, die op gang is gekomen na het overlijden van Tim Ribberink, heeft een hausse aan telefoontjes veroorzaakt. Bellers zoeken hulp omdat zij soms al jarenlang worden gepest. Maar ook mensen die lang geleden zijn gepest en daar nu nog de gevolgen van ondervinden zoeken contact’.

Schoolbeleid

De laatste tijd ontvangt Korrelatie ook opvallend veel mails van bezorgde ouders over het pestbeleid op scholen. Ze zijn teleurgesteld over het gebrek aan bescherming van hun kinderen en willen advies over wat zij hier zelf aan kunnen doen.

Verzorgingshuis
Op school, op het werk, in de buurt, op social media. In elke klas worden wekelijks gemiddeld twee kinderen gepest. Eén op de drie jongeren wordt wel eens gepest via e-mail of sms. Eén op de vijf bewoners van verzorgingshuizen zegt te worden gepest door medebewoners. In Nederland worden jaarlijks 250.000 mensen gepest op het werk, met een 50 procent hogere kans op ziekteverzuim tot gevolg. Ook seksuele intimidatie valt onder pesten op het werk.

Buitensluiten

‘Pesten is iemand opzettelijk slecht behandelen of benadelen – keer op keer, over een langere tijd – met lichamelijk letsel of psychisch lijden tot gevolg. Pesten bestaat bijvoorbeeld uit vervelende woordgrappen maken, iemand uitlachen of buitensluiten, afpersen, vernederen of fysiek geweld aandoen. Pesten veroorzaakt slapeloosheid, depressie of paniek. Soms leidt het tot posttraumatische stress of een sociale fobie. Korrelatie spreekt ook met mensen die zelfmoord willen plegen als gevolg van pesten. Vooral onder homoseksuele jongeren die op school worden gepest is het suïciderisico sterk verhoogd’, aldus Van de Ven.

Hulp

Het is van groot belang dat er meer openheid komt, stelt Korrelatie Nederland. De organisatie benadrukt om erover te blijven praten en als nodig hulp te zoeken. Korrelatie is bereikbaar tijdens kantooruren op 0900-1450. Mailen en chatten kan ook: via vraag@korrelatie.nl en via www.korrelatie.nl. Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychosociale hulp biedt. Bij Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers die luisteren, adviseren en zo nodig doorverwijzen gespecialiseerde hulpverleners.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.