Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: 5 procent minder zelfmoorden per jaar

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil het aantal zelfmoorden met vijf procent per jaar verminderen. Dat heeft de minister dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.
Klink: 5 procent minder zelfmoorden per jaar

De Kamer had er kortgeleden nog bij de minster op aangedrongen om snel met een hard streefcijfer te komen. Tot nu wilde Klink daar niet aan omdat hij eerst wilde uitzoeken hoe het succes van het terugdringen van zelfmoord het best vastgelegd kan worden.

Ggz
Tot dit bekend wordt, streeft de minister naar een daling van vijf procent per jaar. In 2011 komt hij met een definitieve norm. Instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden verplicht aan te geven hoe ze presteren.

Regie
Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie), die in de Tweede Kamer preventie van zelfmoord op de agenda zette, is ingenomen met het streven van de minister. Voordewind pleitte al eerder voor een jaarlijkse daling van vijf procent. Ook vindt hij het een goede zaak dat Klink met het noemen van een percentage erkent dat hij de regie neemt bij het terugdringen van het aantal zelfmoorden.

Afrastering
Samen met zijn collega André Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil Klink een jaarrapportage naar de Kamer gaan sturen over suïcide. De eerste verschijnt volgend jaar. Daarin staan naast cijfers over de hoeveelheid zelfmoorden ook gegevens over afrastering rond het spoor.

De Kamer had erop gewezen dat er gaten zouden zitten in hekken bij het spoor in de buurt van psychiatrische instellingen. Spoorbeheerder Prorail is aan het bekijken in hoeverre dit het geval is en zal zonodig de afrastering repareren.

Het aantal zelfmoorden in Nederland ligt al jaren rond de 1500. Vorig jaar daalde dit tot ruim 1350, het laagste aantal sinds 1975. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.