Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klijnsma moet bijstandsregels toch aanpassen

De nieuwe bijstandsregels worden waarschijnlijk minder streng dan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft voorgesteld. Zij zal haar plannen aanpassen door gemeenten meer beleidsvrijheid te geven. Ook het nieuwe regime voor jonggehandicapten wordt naar verwachting verzacht.
Klijnsma moet bijstandsregels toch aanpassen
Foto: ANP

Met de extra maatregelen zijn al snel enkele tientallen miljoenen euro’s gemoeid. De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, waarmee het kabinet in het najaar een begrotingsakkoord sloot, zijn bereid te helpen bij het zoeken naar een dekking.

Overleg

Ingewijden hebben dat gezegd. Klijnsma, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie ‘bevriende’ oppositiefracties hadden dinsdagmiddag vertrouwelijk overleg over de plannen van de staatssecretaris. Bij Kamerdebatten bleek dat die buiten de regeringsfracties niet op steun kunnen rekenen. Ze dreigen daardoor te sneuvelen in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Daarom is het kabinet aangewezen op de oppositie.

Tegenprestatie

Klijnsma wil onder meer dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering. Ook wil ze een ‘wachttijd’ van 4 weken invoeren bij het aanvragen van een uitkering. Deze voornemens stuiten op grote bezwaren bij de oppositie.

Participatiewet

Ook over de participatiewet voor arbeidsgehandicapten van Klijnsma is de oppositie kritisch. Vooral het plan om jonggehandicapten hun Wajonguitkering af te nemen als ze bij herkeuring arbeidsgeschikt worden verklaard, is slecht gevallen. Een groot deel van de Kamer vindt het te ver gaan als Wajongers straks massaal in de bijstand belanden.

Klijnsma wil dat iedereen met de jong-gehandicapten-uitkering Wajong de komende jaren herkeurd gaat worden. Als daaruit blijkt dat iemand wel kan werken, dan moet de gemeente de jongere aan een baan helpen. Lees hier meer >>

Bezwaren

Na het overleg met Klijnsma toonden D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob zich optimistisch dat de staatssecretaris aan de bezwaren tegemoet zal komen. Slob bespeurde bij haar ‘een luisterend oor’. Hij wees erop dat het kabinet  ‘moet bewegen’, wil het rekenen op voldoende steun voor de voorstellen.

Huiswerk

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na het overleg dat de wensen van de oppositiepartijen zijn geïnventariseerd en dat Klijnsma huiswerk heeft meegekregen. PvdA-leider Diederik Samsom denkt dat de vijf partijen er zeker uit gaan komen. Volgens Zijlstra is het ‘niet eenvoudig’ om de wensen van de vijf partijen tot elkaar te brengen.

Behandeling

Klijnsma bleef na afloop voorzichtig, maar noemde het wel ‘een goed idee’ om te overleggen. Voor de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer volgende week, zal er opnieuw overleg zijn tussen coalitie, Klijnsma en D66, ChristenUnie en SGP.

Mensen in de bijstand korten op hun uitkering wanneer ze ‘onaangepast gedrag’ vertonen, een tegenprestatie verplichten en meer van dit soort overheidsprikkels om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen, maakt de situatie alleen maar erger. Dat zegt Eldar Shafir, psycholoog aan de prestigieuze Universiteit van Princeton. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.