Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Klijnsma kondigt herkeuring wajongers aan

Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken, wil dat iedereen met de jong-gehandicapten-uitkering Wajong de komende jaren herkeurd gaat worden. Als daaruit blijkt dat iemand wel kan werken, dan moet de gemeente de jongere aan een baan helpen. In april maakte het kabinet hierover afspraken met vakbonden, werkgevers. Onlangs sloot Klijnsma hierover een akkoord met gemeenten, zo is te lezen in de Volkskrant.
Klijnsma kondigt herkeuring wajongers aan
Foto: ANP Photo

In totaal gaat het om 230 duizend personen die als jongere gehandicapt zijn. Het kabinet verwacht dat slechts 40 duizend van hen volledig gehandicapt zijn en hun uitkering kunnen houden.

Stijging Wajongers
Het aantal Wajongers is de laatste jaren flink gestegen. Vooral vanaf 2006 steeg het aantal Wajong-uitkeringen hard nadat gemeenten verantwoordelijk werden voor de bijstand. Zij stuurden ook bijstand-ontvangers naar de Wajong omdat zij eigenlijk van jongs af aan gehandicapt waren. Dit scheelde de gemeente een bijstandsuitkering en de persoon zelf kreeg ook nog eens een betere uitkering, betaald door het Rijk.

Quotum bedrijven
Niet alleen gemeenten krijgen een taak om Wajongers aan een baan te helpen, ook van het bedrijfsleven wordt medewerking gevraagd. Staatssecretaris Klijnsma stelt een quotum in wat betekent dat 5 procent van de werknemers bij een bedrijf arbeidsgehandicapt moet zijn. Is dat niet zo, dan krijgt het bedrijf een boete. Als werkgevers vrijwillig banen creëren voor gehandicpaten, dan laat Klijnsma de boete achterwege. Dat betekent wel dat werkgevers er de komende tien jaar voor moet zorgen dat het aantal banen voor gehandicpate jongeren stijgt van 2.500 in 2014 naar 100 duizend in 2026.

Zorgelijk
In de Kamer is kritiek geuit op de plannen. Bij SP-Kamerlid Sadet Karabulut stuit de massale herkeuring van jonggehandicapten tegen het zere been. 'Het overgrote deel van hen zal onder het strenge regime van de bijstand belanden. Dat is heel zorgelijk omdat deze mensen juiste extra steun en begeleiding nodig hebben.'

Marianne Velsink

2 reacties

  • D.j. Sonneveldt

    Wanneer gaat de overheid eens met concrete plannen komen, ook dit is aan de Gemeenten overgelaten en zoals nu blijkt niet echt goed gegaan.
    Hoe nu verder met het Sociaal Domein?
    Dat gaat nog veel verder.

  • jan troost

    De wajong (vroeger AAW) is ontstaan omdat jongeren met een handicap in 1976 geen enkel recht hadden op een uitkering omdat ze nooit gewerkt hebben. Inmiddels zijn de 18 jarige van toen minimaal 55 jaar. Worden die ook herkeurd? Weten ze nog wel over wie het gaat. Ander probleem is dat deze groep geen enkele vorm van pensioen krijgt. Gaan ze Wajongers herkeuren en er dan voor zorgen dat als ze nog aan het werk komen? Of is het alleen een vorm van bezuinigen om de begroting op orde te krijgen! Jan troost oud voorzitter CG Raad en woordvoerder terugnaardebossen.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.