Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindermishandeling niet herkend door huisartsenpost

Huisartsen en assistentes op huisartsenposten herkennen signalen van kindermishandeling onvoldoende. Ze vragen te weinig door om kindermishandeling uit te kunnen sluiten. Ook het beleid na signalering van kindermishandeling is in bijna alle gevallen ontoereikend. Kindermishandeling wordt alleen herkend als patiënten of begeleiders dit op eigen initiatief melden.
Kindermishandeling niet herkend door huisartsenpost

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde vandaag in een onderzoek naar herkenning van kindermishandeling. Het onderzoek werd uitgevoerd door artsen, specialisten en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde. Voor het onderzoek werden 368 kinderen van januari 2005 tot augustus 2007 bestudeerd in het verzorgingsgebied van een huisartsenpost waarvan door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (amk) al eerder was vastgesteld dat ze waren mishandeld.

Doordringen
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is een vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers De onderzoekers trekken flink aan de bel om huisartsen ervan te doordringen dat het signaleren van kindermishandeling zeer belangrijk is. Dit biedt het kind een grotere kans om verdere mishandeling te voorkomen.

Verwaarloosd
Van de 368 bestudeerde kinderen werd volgens het AMK 21 procent psychisch mishandeld, 18 procent affectief verwaarloosd, 12 procent lichamelijk verwaarloosd, 8 procent lichamelijk mishandeld en 2 procent seksueel misbruikt. In een periode van vijf en een half jaar waren 193 van deze kinderen bij elkaar 709 keer op de huisartsenpost geweest. Volgens experts waren 24 contacten (bij 20 kinderen) zeer verdacht voor mishandeling en 82 mogelijk verdacht. De dienstdoende huisartsen herkenden de mishandeling alleen als die door het kind, ouders of politie zelf gemeld werd.

Anoniem
Op de huisartsenpost komen in verhouding meer kinderen dan bij de eigen huisarts tijdens de kantooruren. Zo gaat het bij 28 procent van de contacten in de avonduren om kinderen, tegenover gemiddeld 7 procent overdag. Daarnaast biedt de huisartsenpost een betrekkelijk anonieme omgeving voor ouders om hulp te vragen. Om die reden is op de huisartsenpost de kans groter om kindermishandeling te herkennen.

Herkennen
Er zijn enkele aanwijzingen waaraan artsen mogelijke mishandeling kunnen herkennen: veelvuldig bezoek aan de huisartsenpost of spoedeisende hulp, een verhaal van het kind dat niet overeenkomt met dat van de ouders. Ook een groeiachterstand of slechte uiterlijke verzorging kunnen signalen zijn. Evenals angst om zich uit te kleden, afdrukken van voorwerpen op het lichaam en het voorkomen van meerdere verwondingen tegelijk.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.