Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindermishandeling: 7 dingen die we kunnen leren van grootschalig onderzoek

Wat kun je als sociaal werker leren van onderzoekscijfers, als het gaat om de signalering en aanpak van kindermishandeling? De conclusies van grootschalig onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van onder andere Augeo bieden hiervoor handvatten. De onderzoekers namen 1200 meldingen bij Veilig Thuis onder de loep, en volgden deze gezinnen anderhalf jaar lang. Mariëlle Dekker -directeur van Augeo- analyseert de resultaten en zet de leerpunten op een rij.
© Halfpoint / stock.adobe.com

1. De hulpverlening na signalering van een geweldsincident moet stevig ingericht worden

Bij driekwart van de gezinnen die bij Veilig Thuis gemeld zijn, speelt ernstige multiproblematiek. Dat wil zeggen dat er, naast geweld, meer dan drie gezinsproblemen spelen, zoals armoede, psychische problemen en verslavingsproblematiek. Bijna twee derde van de gezinnen noemt ook geestelijke gezondheidsproblemen, zoals een traumaproblematiek bij ouders of kinderen. ‘Wanneer er melding bij Veilig Thuis is gedaan, wordt tot wel driekwart van de

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.