Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen mogen niet dupe Jeugdwet worden’

Herinnert u zich Thijs nog? Thijs heeft autisme en krijgt vanaf 1 januari 2015 zijn psychische zorg niet meer vergoed door de zorgverzekeraar, maar moet daarvoor aankloppen bij de gemeente. Maar krijgt hij deze zorg dan nog? Daarvoor vrezen enkele ggz-organisaties.
'Kinderen mogen niet dupe Jeugdwet worden'

De Tweede kamer praat woensdag over de invoering van de Jeugdwet. Negen organisaties voor psychische zorg, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, GGZ Nederland en het Nederlands Instituut van Psychologen, luiden daarom de noodklok met behulp van een advertentie in de Volkskrant en Trouw. Zij willen dat de politiek en de gemeenten garanderen dat kinderen als Thijs hun eigen hulpverlener kunnen houden, dat de zorg dichtbij huis en op maat wordt aangeboden en dat daar genoeg geld voor is.

Opgroeiproblemen

Het gaat volgens de organisaties om 300.000 kinderen met een psychische aandoening, een handicap of met opvoed- en opgroeiproblemen die afhankelijk worden van hoe de gemeente de zorg voor hen regelt. De organisaties denken dat de gemeenten nog niet klaar zijn voor deze ingewikkelde zorg. Dat blijkt volgens hen uit  signalen van professionals die grote problemen ervaren bij het opnieuw inrichten van de zorg, en van ouders die nog altijd niet weten of hun kind over drie maanden de zorg krijgt die zij nodig hebben.

Drie kwart van de jeugdzorgorganisaties heeft nog steeds geen afspraken met gemeenten over voortzetting van de zorg voor kinderen na 1 januari 2015. De transitiecommissie Stelselherziening Jeugd luidt de noodklok: ‘In de komende weken moet er topoverleg zijn over oplossingen voor de jeugdzorg.’ Lees hier meer >>

Ongelijkheid

Eerder dit jaar vroegen de organisaties ook middels een advertentie om aandacht voor de rechtspositie van kinderen die gebruik maken van psychische zorg. ‘De woonplaats bepaalt of, waar en hoe een kind zorg krijgt. Omdat kinderen met een psychische aandoening voor zorg afhankelijk worden van beleid en budgetten van gemeenten, ontstaat voor hen een ongelijke toegang tot medische zorg in vergelijking tot kinderen met een lichamelijke aandoening; een discriminerende en zeer stigmatiserende situatie’, aldus de organisaties.

Vanaf 2015 wordt de zorg voor jeugd helemaal ondergebracht bij de gemeente in de nieuwe Jeugdwet. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor de preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Lees hier meer over de Jeugdwet >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.