Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamerleden ‘adopteren’ probleemwijken

Een groep van 27 Tweede Kamerleden gaat zich actief met probleemwijken bemoeien door gedurende de rest van deze kabinetsperiode 31 wijken door heel Nederland te 'adopteren'. Politici van verschillende partijen krijgen hierbij een eigen wijk toebedeeld en zullen actief contact houden met de bewoners om te zien wat er speelt in de buurt.
Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Dat maakte de initiatiefnemer van de actie, bewonersplatform Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), donderdag bekend. Zo adopteert Job Cohen (PvdA) het Heerlense Vrieheide, buigt Alexander Pechtold (D66) zich over Klarendal in Arnhem en houdt Hero Brinkman (PVV) zich bezig met de wijk Overdie in Alkmaar. Door het project kunnen landelijke politici ervaren wat goed en fout gaat met het wijkbeleid van de overheid en wordt de kloof tussen politici en bewoners verkleind, aldus het LSA.

Deuren

De bewoners krijgen met het project de mogelijkheid om de hulp in te roepen van iemand met politieke kennis, een netwerk en publiciteitswaarde. ‘Een Tweede Kamerlid kent wegen die wij niet kennen en hij kan voor ons deuren doen opengaan die wij zelf nooit open krijgen’, zegt Herman Wijkhuisen uit de Schiedamse Slachthuisbuurt.

Afspraak

‘Ik ben bij elk bezoek weer getroffen door de betrokkenheid en de inzet van bewoners en organisaties. Ik geloof ook sterk in verbetering van onderaf’, zegt Eddy van Hijum (CDA) over zijn wijkadoptie: het Zwolse Holtenbroek. Het project bestaat al 15 jaar. Volgens het LSA lukt het vaak om een relatie op te bouwen die jaren standhoudt. Het menselijk contact en afspraak is afspraak, zijn de voornaamste ingrediënten van een geslaagde adoptie, aldus het LSA.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/LSA/Foto: ANP/Toussaint Kluiters

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.