Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil harde cijfers over terugdringen zelfmoord

Minister Ab Klink (VWS) wil zo snel mogelijk komen met een streefcijfer voor het terugdringen van het aantal zelfmoorden. Vorig jaar had hij al een streefcijfer aangekondigd, maar de Tweede Kamer drong er woensdag op aan daar niet te lang mee te wachten.
Kamer wil harde cijfers over terugdringen zelfmoord

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wilde graag van Klink horen dat hij het aantal zelfmoorden jaarlijks met 5 procent wil terugdringen. De minister zei dit niet uit te sluiten, maar dat hij niet met een hard cijfer kan komen zolang hij niet precies weet waardoor het aantal zelfmoorden precies beïnvloed wordt.

Afname
Al jaren maken in Nederland rond de 1500 mensen een einde aan hun leven. Vorig jaar daalde het aantal zelfmoorden tot ruim 1350, het laagste aantal sinds 1975. Klink tekende aan dat afgezet tegen de groei van de bevolking het aantal zelfmoorden sinds de jaren tachtig is afgenomen.

Contact
De minister maakte bekend het telefoonnummer 113 en de website 113online de komende twee jaar te willen ondersteunen met een startsubsidie van 700.000 euro. Op de site kunnen mensen die denken aan zelfmoord terecht voor contact met lotgenoten. Zij kunnen via de site ook worden doorverwezen naar professionele hulpverleners. Volgens de bedenkers van de website is 1,4 miljoen euro nodig om deze op poten te zetten.

Richtlijn
De Kamer drong ook aan op een betere zorg op de spoedeisende hulp voor mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan. Zij krijgen daar lang niet altijd met een psycholoog te maken en worden na behandeling zonder extra hulp naar huis gestuurd. Volgens Klink komt er een nieuwe richtlijn, waarop de normen voor goede zorg gebaseerd zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal daarop toezien. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.