Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil dagbesteding behouden in 2014

De Tweede Kamer wil dat ook in 2014 extra hulp voor demente ouderen en gehandicapten beschikbaar blijft. Dat kan door gemeenten daar dan al verantwoordelijk voor te maken, zoals dat volgens het regeerakkoord toch al de bedoeling is in 2015.
Kamer wil dagbesteding behouden in 2014

Regeringspartijen PvdA en VVD gaven het kabinet woensdagavond de opdracht om binnen een half jaar met een oplossing te komen. Ze probeerden daarmee onrust bij patiënten en oppositiepartijen weg te nemen. Die vrezen dat mensen buiten de boot zullen vallen omdat in het regeerakkoord de zogenoemde dagbesteding in 2014 voor nieuwe gevallen wordt geschrapt.

Ontlasten familie
Een jaar later krijgen gemeenten de taak om extra zorg voor ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten op zich te nemen, overigens met een kleiner budget. Met de dagbesteding kunnen familieleden ontlast worden in de zorg die zij bieden. Voor wie volgend jaar al aanspraak maakt op de dagbesteding, verandert er in 2014 niets.

Nieuwe gevallen
De voltallige oppositie wil dat het kabinet ervoor zorgt dat de dagbesteding voor bijvoorbeeld demente ouderen en gehandicapten ook voor ‘nieuwe gevallen’ in 2014 nog bestaat. Maar een motie van ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob kreeg donderdag onvoldoende steun in de Tweede Kamer.

Regeerakkoord
Volgens PvdA-leider Diederik Samsom heeft de tekst van het regeerakkoord tot onduidelijkheid geleid en moet die zo snel mogelijk weggenomen worden. Hij wil daarom dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) met gemeenten en cliëntenorganisaties overlegt om ook nieuwe aanvragers in 2014 adequate begeleiding te laten houden.

Gemeenten
De oppositie vindt dat PvdA en VVD nog te weinig duidelijkheid bieden. Ze vreest bovendien dat gemeenten in de problemen komen als straks 25 procent minder geld voor de extra hulp beschikbaar is. Eerder liet premier Mark Rutte weten dat het een bewuste keuze is om per 2015 taken over te dragen aan gemeenten omdat die beter maatwerk kunnen bieden.

Bron: ANP / ANP Photo, Jacob van Essen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.