Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer kritisch over haastig invoeren zorgwet

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet de Tweede Kamer ervan zien te overtuigen dat de zorg voor kwetsbare ouderen en gehandicapten al per 2015 anders dient te worden geregeld.
Kamer kritisch over haastig invoeren zorgwet

CDA, D66 en GroenLinks zeiden woensdag in het Kamerdebat over de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) dat ze zich zorgen maken over de haast die wordt gemaakt. De tijd dringt, hoe realistisch is het nog om de plannen over 4 maanden te laten ingaan? En wat missen we eigenlijk als de verandering een jaar later ingaat, vragen Mona Keijzer (CDA), Vera Bergkamp (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) zich af. Henk Krol (50PLUS-Baay) vindt het te snel gaan en wil uitstel om een zorgvuldige uitvoering mogelijk te maken.

AWBZ

De Wlz vervangt de volksverzekering AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), waarvan in 2012 bijna 800.000 mensen gebruikmaakten. Van Rijn is er in zijn plan steeds van uitgegaan dat de nieuwe wet voor 280.000 mensen die eigenlijk 24 uur per dag hulp nodig hebben, een plekje in een zorginstelling garandeert.

Veel kwetsbare kinderen en volwassenen die met kunst en vliegwerk van ouders en zorgaanbieders nu thuis wonen, vallen qua zorgzwaarte onder de nieuwe Wlz. Zij zijn een vergeten groep, zo waarschuwen de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en netwerkorganisatie Ieder(in). Lees meer >>

Zorgfraude

CDA en GroenLinks vragen zich af wat er gebeurt als blijkt dat veel meer mensen een beroep doen op de wet, bijvoorbeeld omdat ze niet bij de gemeente terechtkunnen. SP en PVV zien niets in de plannen. Zij zien liever dat zorgfraude wordt aangepakt, net als zorgbestuurders met topsalarissen en instellingen die geld oppotten.

Hervormingen

De Wlz is het sluitstuk van de hervormingen in de langdurige zorg. Eerder is al besloten dat gemeenten en zorgverzekeraars in 2015 verantwoordelijk worden voor dagbesteding en begeleiding voor thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Het kabinet hervormt de langdurige zorg om de stijgende kosten in de zorg in de hand te houden en wil ook inspelen op de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In 2017 gaat er volgens het ministerie van Volksgezondheid nog steeds net zo veel geld naar de langdurige zorg als nu, namelijk ruim 27 miljard euro.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.