Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kamer beslist over langdurige ggz’

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is bereid te luisteren naar partijen in de Tweede Kamer die zich zorgen maken over de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz). Van Rijn wil de ggz-zorg onderbrengen bij de zorgverzekeraars, maar onder meer CDA, D66, GroenLinks en SP zijn daarop tegen.
'Kamer beslist over langdurige ggz'
Foto: ANP Photo

‘Wij bepalen hoe de wet eruit gaat zien’, stelde Vera Bergkamp (D66) woensdag. Zij wil hierover na het kerstreces een uitspraak van de Kamer. Bergkamp vraagt zich net als Mona Keijzer (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) af waarom er vanaf 2015 onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met psychische en lichamelijke aandoeningen. Alleen de langdurige ggz-zorg zou naar de zorgverzekeraars gaan, de andere langdurige zorg blijft vallen onder de volksverzekering AWBZ.

Beschermd wonen

Van Rijn zei dat het voor hem geen halszaak is waar het wordt ondergebracht, zolang mensen maar de zorg krijgen die ze nodig hebben. Bij zijn keuze om de langdurige ggz-zorg een taak van de zorgverzekeraars te maken, is de bewindsman vooral afgegaan op adviezen van deskundigen. GGZ-Nederland kondigde aan naar de rechter te gaan om te voorkomen dat kwetsbare cliënten die beschermd wonen, door alle veranderingen tussen wal en schip vallen. Bij Van Rijn zijn ze altijd welkom voor een gesprek.

Wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige die gaat bepalen welke zorg iemand nodig heeft, moet van de Kamer vooral makkelijk toegankelijk zijn. Het is niet de bedoeling dat mensen een rekening krijgen na het bezoek van de wijkverpleegkundige, omdat die onder het eigen risico gaat vallen, was de boodschap aan de bewindsman.

Huisarts

Van Rijn erkende het belang van de goed beschikbare wijkverpleegkundige die zelfstandig beslissingen kan nemen. Hij beloofde dat hij de wensen meeneemt bij de verdere uitwerking van de plannen. ‘We gaan iets nieuws doen, maar dit is net als bij de huisarts. Die is er ook niet alleen voor als er iets aan de hand is, maar ook als iets dreigt of juist voorkomen kan worden.’ De wijkverpleegkundige gaat als het aan hem ligt zo snel mogelijk aan de slag, liefst per 1 januari 2015.

1 REACTIE

  1. Artikel is niet helemaal helder. Alle GGZ-zorg wordt op een hoop gegooid. Langdurige zorg (met behandeling) GGZ-B staat op de rol voor onderbrenging bij zorgverzekeraars. Langdurige zorg (met begeleiding, zgn. beschermd wonen/ZZP-C) staat op de nominatie om naar de WMO te gaan. Naar de LIZ (kern-AWBZ) gaat dan de meer somatische (zwaardere) zorg. Relatie wijkverpleegkundige dient ook omschreven te worden als met name op somatiek gericht (anders lijkt het extra medicalisering van psychische/psychosociale problematiek). Het is complex, maar zo is het momenteel bedacht voor de nieuw te ontwerpen werkelijkheid. Blijven uitleggen zal nodig blijven, wil men het kunnen volgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.