Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet stuurt uitwerking meldcode naar Tweede Kamer

Het kabinet wil dat er een verplichte meldcode komt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. In een brief aan de Tweede Kamer geeft het kabinet nu aan wat er in de meldcode moet worden vastgelegd: signaleren, een gesprek met betrokkenen, collegiale toetsing, melden bij het meldpunt, hulp op gang brengen, nazorg en wijze van vastleggen.
Kabinet stuurt uitwerking meldcode naar Tweede Kamer

De verplichte meldcode maakt het mogelijk om huiselijk geweld en kindermishandeling tijdig en daadkrachtig aan te pakken. De code zal gelden voor de gezondheidszorg, het onderwijs en de kinderopvang, de maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie.

Meldrecht
Onderdeel van de meldcode is het meldrecht, dat expliciet in het wetsvoorstel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is opgenomen. Meldrecht betekent dat de professional met beroepsgeheim zelf de keuze maakt om huiselijk geweld wel of niet te melden. Wanneer de professional zorgvuldig heeft besloten om wel te melden, is hij niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen.

Meldpunten
Voor het melden van huiselijk geweld bestaat nu nog geen wettelijk meldpunt. Daarin wil het wetsvoorstel verandering brengen. De op te richten meldpunten kunnen aansluiten bij de bestaande

Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld. Ze krijgen onder andere onderzoekbevoegdheid, zodat ze actie kunnen ondernemen bij een melding. Voor het melden van kindermishandeling is er al het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Tijdpad
Het wetsvoorstel tot meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt in het najaar van 2009 naar de Raad van State gestuurd. Het is afkomstig van de bewindspersonen Hirsch Ballin (Justitie), Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Bussemaker (VWS), mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.