Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge mantelzorgers: Kevin (16) verzorgt zijn moeder al zes jaar

Een op de tien kinderen zorgt thuis voor een chronisch ziek familielid. Vaak gaat dat ten koste van school en vrije tijd. Het Platform Mantelzorg Amsterdam vraagt door middel van een film aandacht voor de problemen van jonge mantelzorgers.
Jonge mantelzorgers: Kevin (16) verzorgt zijn moeder al zes jaar

Door Maria van Rooijen – Kevin (16) woont met zijn moeder (52) in een bejaardentehuis in de Bijlmermeer. Het appartement bestaat uit een woonkamer met open keuken, een badkamer en een piepkleine slaapkamer waar Kevin en zijn moeder samen slapen. Buiten, op de gang, staat de scootmobiel van moeder. De vreemde woonsituatie wordt, bij gebrek aan betere huisvesting, vooralsnog gedoogd. Kevins moeder is al zes jaar ziek. Ze heeft een longziekte, hartproblemen, is diabetisch, haar nieren functioneren slecht en ze kan moeilijk lopen.

Tot voor kort zorgde Kevin volledig voor haar. Hij hielp haar met douchen en aankleden, deed de was, hield het huis schoon, bereidde het eten, verzorgde haar beenwonden en diende insuline toe. Of Kevin dat leuk vond kwam eigenlijk nooit ter sprake. Kevins moeder: ‘In de Surinaamse cultuur is het heel normaal om voor je ouders te zorgen. Dat is ons met de paplepel ingegoten. Ik heb ook voor mijn moeder gezorgd totdat ze overleed.’ Maar Kevin had het er wel moeilijk mee. Aan de ene kant, zegt hij, kon hij niet anders. ‘Ik kon toch niet zeggen: vandaag zorg ik niet voor u. Want ik wilde wel voor haar zorgen. Alleen, ik wilde ook wel eens iets leuks doen met mijn vrienden. En dan sta je voor een dilemma. Je kiest natuurlijk altijd voor je moeder, want met je vrienden op stap gaan kan later ook nog wel. Maar ondertussen is het al heel lang geleden dat je met je vrienden een film hebt gezien.’

Geen begrip
En op school ging het ook niet goed. Kevin: ‘Ik ben vorig jaar, in de vierde klas van vmbo blijven zitten. De theoretische vakken had ik allemaal gehaald, maar de praktijkopdrachten die ik thuis moest doen niet. Ik deed de kunstrichting. Dan moest ik bijvoorbeeld een gebouw ontwerpen dat overging in een kunstwerk. Ik kwam daar thuis niet aan toe. Nu volg ik de economierichting, die is veel theoretischer. Vaak heb ik in de klas al mijn huiswerk gemaakt.’Kevins moeder: ‘De school toont geen enkel begrip voor onze situatie. De leraar had Kevin geadviseerd om maar genoegen te nemen met de behaalde certificaten en niet verder te gaan voor het diploma. Tijdens een ouderavond zei hij: “Kevin, je moet kiezen: of je moeder of je carrière.”’

U kunt het hele artikel lezen in Zorg + Welzijn Magazine nummer 11, november 2008

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.