Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugdzorg stond aan deur rauw-eter Tom’

Bureau Jeugdzorg Amsterdam heeft donderdagochtend aan de deur gestaan bij Tom Watkins, de 15-jarige jongen die alleen rauw voedsel eet. Dat hebben zijn advocaat Ronald Pot en zijn moeder Francis Kenter donderdag laten weten. Jeugdzorg wil dat bevestigen noch ontkennen.
'Jeugdzorg stond aan deur rauw-eter Tom'

‘Jeugdzorg stond op de stoep met een spoedmachtiging tot uithuisplaatsing’, aldus Pot. ‘Tom was echter niet thuis, hij zit op een onbekende locatie.’ Volgens de advocaat is er contact geweest tussen Jeugdzorg en Kenter. ‘Het is beider intentie om eruit te komen zodat uithuisplaatsing niet nodig is.’

Media-aandacht

Jeugdzorg Amsterdam liet weten geen mededelingen te doen over Tom, op nadrukkelijk verzoek van de 15-jarige jongen. ‘Het is niet in het belang van Tom als dit breed uitgemeten wordt in Nederland. We hebben ook aan zijn moeder uitgelegd wat de risico’s kunnen zijn van grote media-aandacht’, aldus de woordvoerster van Jeugdzorg.

Documentaire

De afgelopen dagen hebben landelijke media uitvoerig bericht over de situatie van de jongen naar aanleiding van een documentaire. De moeder wil dat haar zoon alleen rauw voedsel eet en ze houdt hem van school weg om naar eigen zeggen pestgedrag te voorkomen. Ze onderwijst hem thuis, maar is daartoe niet bevoegd.

Familie

Jeugdzorg legt uit dat uithuisplaatsing het uiterste middel is dat Jeugdzorg tot haar beschikking heeft. Als er sprake is van een acuut onveilige situatie, wordt een spoedverzoek ingediend bij de kinderrechter. Als de rechter akkoord geeft, kan het kind tijdelijk ergens anders worden ondergebracht, bij voorkeur bij familie of vrienden. Als het kind niet thuis is, of mogelijk ondergedoken zit, wordt in het uiterste geval de politie ingeschakeld.

Ondervoeding

Over moeder en zoon zijn twee documentaires gemaakt, Rauw en Rauwer. De laatste was deze week op tv te zien. Tom eet vanaf zijn 5e jaar alleen maar rauw, ongekookt en niet verwarmd voedsel. Volgens zijn moeder is dat een gezonde manier van leven. Volgens een kinderarts vertoont Tom echter tekenen van ondervoeding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.