Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is ggz-probleem over de schutting gemikt?

Het is VWS, ZN en GGZ Nederland aan te rekenen dat de discussie nu over ’verwarde personen’ gaat. Terwijl het ook over opvang en ondersteuning van psychisch kwetsbare mensen had kunnen gaan.

Dat zegt journalist Piet-Hein Peeters in een opiniestuk op Sociale Vraagstukken. Peeters is auteur van het boek ‘Verwarde personen zijn het probleem niet. Over de echte vragen in de ambulante ggz’ en hoofdredacteur van Zorg + Welzijn. Hij stelt dat het ‘Aanjaagteam Verwarde Personen’ in feite werk doet dat 3,5 jaar geleden al gedaan had moeten worden. Bovendien mag het rapport dat het Aanjaagteam onlangs uitgaf wat Peeters betreft wel een ‘tandje scherper’.

Ambulantisering
In het bestuurlijk akkoord over de beddenafbouw en de ambulante zorg in de ggz staat dat de samenwerking met gemeenten, politie en andere maatschappelijke organisaties heel belangrijk is voor het slagen van de ambulantisering. Die samenwerking moest actief gezocht worden, maar pas jaren later vult een special ingesteld team die samenwerking pas in. En dat is volgens Peeters ‘op z’n zachtst gezegd opmerkelijk’, omdat het om een groep zeer kwetsbare mensen gaat.

Aanjaagteam
Het aanjaagteam zegt haar tussenrapport over de aanpak van ondersteuning en zorg voor verwarde mensen, dat de gemeenten de regie hebben. Maar door de decentralisatie zijn er veel verschillen tussen de gemeenten in die aanpak. ‘Het aanjaagteam had de vraag moeten stellen of zij wel overgeleverd mogen zijn aan de nukken en toevalligheid van het lokale samenspel van partijen’, zegt Peeters.

Scherper
Bovendien worden er volgens de journalist in het rapport geen woorden gewijd aan de rol die zorgverzekeraars in deze discussie spelen. ‘Er zijn teveel wethouders, burgemeesters, leden van wijkteams en andere professionals in de eerste lijn in Nederland die het sterke idee hebben dat er bij hen een probleem over de schutting is gemikt. Het eindrapport van het aanjaagteam mag echt nog een tandje scherper om mensen die het buiten hun schuld een moeilijk leven leiden werkelijk de ondersteuning te geven die ze verdienen.’

Het boek ‘Verwarde personen zijn het probleem niet – over de echte vragen in de ambulante ggz’ van Piet-Hein Peeters is verschenen bij uitgeverij Pepijn >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.