Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: ‘GGZ hoeft niet alle suïcides te melden’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg past de meldingsplicht voor suicide in de ggz aan. Gevallen die zich nu eenmaal bij sommige ziektebeelden voordoen –ondanks de goede zorg – hoeven niet meer gemeld.
Inspectie: 'GGZ hoeft niet alle suïcides te melden'

‘Veel suïcides hangen niet samen met tekortkomingen in de zorg’, zegt zegt Bert van Raalte, waarnemend programmeleider ggz bij de inspectie tegen Psy. De inspectie vindt het dan ook onnodig om alle gevallen te melden.

Wel melden

In drie gevallen moeten de instellingen nog wel melden: wanneer het gaat om psychiatrische clienten die gedwongen opgenomen waren met een rechterlijke machtiging (RM) of een inbewaringstelling (IBS). Wanneer er sprake is van beperkende middelen, zoals verblijf in een separeercel. En wanneer de instelling denkt dat de suicide samenhangt met tekortkomende zorg.

Calamiteiten

De inspectie gaat bekijken of instellingen zelf in staat zijn om onderscheid te maken tussen calamiteiten zoals hierboven genoemd of gevallen die helaas voorkomen bij het ziektebeeld. De nieuwe meldingsprocedure gaat als proef van start bij GGZ Noord-Holland-Noord, Altrecht in Utrecht en Symfora groep in Amersfoort.

Schuldig
Uit onderzoek van klynisch psychologe Annemiek Huisman blijkt dat veel hulpverleners zich schuldig voelen of denken ze dat ze incompetent zijn, wanneer ze een zelfmoordgeval moeten rapporteren. Huisman pleit voor minder aandacht voor individuele suïcidemeldingen en meer aandacht voor de evaluatie van alle suïcides in de ggz. De psychologe deed onderzoek in opdracht van de Inspectie. De IGZ wilde met het onderzoek de procedure evalueren en zonnodig aanpassen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Psy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.