Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Impasse onderhandelingen CAO VVT: ‘Hopelijk duurt dit niet anderhalf jaar’

Zorginstellingen kunnen de komende tijd rekening houden met protesterende werknemers, niet ingevulde formulieren, sticker- en folderacties. De onderhandelingen over de CAO voor Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) is volgens Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV een 'moeizaam traject', vergelijkbaar met die voor de schoonmaakcao. 'Hopelijk zullen deze onderhandelingen niet ook anderhalf jaar duren.'
Impasse onderhandelingen CAO VVT: 'Hopelijk duurt dit niet anderhalf jaar'

De vakbond beraadt zich ook in deze ogenschijnlijk rustige zomerperiode op acties. ‘Aanstaande donderdag maken we een start met ondersteunend materiaal. Hoewel het een rustige periode is, willen we toch al voorbereidingen treffen voor de echte acties’, legt Van der Hoorn uit. In verschillende plaatsen in Nederland zijn zorgmedewerkers bezig met het ophalen van handtekeningen en plannen om met bedden de straat op te gaan. Ok zijn er stickeracties voor werkgevers die wel of niet een goede cao ondersteunen. ‘De een voert harder actie dan de ander.’

Uitnodiging
Sinds maart onderhandelen werkgeversorganisaties ActiZ en BTN met de vakbonden over de CAO VVT. Verschillende ultimatums zijn inmiddels verlopen en er ligt een constante uitnodiging om rond de tafel te gaan. ‘Maar het heeft geen zin om in te gaan op die uitnodiging als de werkgevers de geboden salarisverhoging via een aanpassing in andere regelingen weer terughalen’, aldus Van der Hoorn.

Formulieren
In navolging van de klantvriendelijke acties in het openbaar vervoer – conducteurs die geen kaartjes knippen – hebben de leden aangegeven dat ze de komende maanden administratieve processen gaan verstoren. ‘Dat betekent dat ze formulieren waarmee instellingen de verleende zorg verantwoorden bij de zorgkantoren, niet zullen invullen. Instellingen kunnen daardoor behoolijk last krijgen met de zorgkantoren.’ Cliënten worden zo niet gedupeerd, maar werkgevers wel.

Salarisverhoging
Wat betekent het voor de werknemers dat er nog geen cao ligt? ‘Dat er geen verandering is. Per maart is er meestal een salarisverhoging. Die is er nu niet’, aldus Van der Hoorn. En dat ondermijnt het koopkrachtbehoud, vindt de vakbondsman. ‘De prijzen zijn gestegen, terwijl het salaris hetzelfde blijft. Dat kan niet. Meestijgende lonen zijn ons minimale uitgangspunt.’

De vakbonden stellen de volgende eisen:

  • Een structurele loonsverhoging van 1,5 procent bij een cao-looptijd van 12 maanden
  • Behoud van leeftijdsuren zoals in huidige cao
  • Behoud van huidige vergoeding voor onregelmatig werken en inconveniënte uren.
  • De afspraak dat elke instelling minimaal 2 procent van de loonsom per jaar bestemt voor scholing, opleiding en employability.
  • Afspraken over het beter inkaderen van de arbeidstijd, waarbij de mogelijkheid tot een nul-urencontract wordt uitgesloten.
  • 55-plussers draaien uitsluitend vrijwillig diensten tussen 23.00 uur en 7.00 uur.
  • Betere roosters en hogere vergoeding voor wachtdiensten in de kraamzorg.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: ANP/Robin Utrecht

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat staat in het aanbod van de werkgevers?
    • Werkgevers stellen een loonsverhoging voor van 1,4% in 2010 en 1,25% in 2011. Die
    bestaat uit twee delen, in 2010 een salarisverhoging van 1% plus een eenmalige uitkering van
    0,4% en in 2011 een salarisverhoging van 1% plus een eenmalige uitkering van 0,25%.
    De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5%… dat is bij een jaarsalaris van bv 30.000 een verhoging van 450 bruto die ook in 2011, 2012 en 2013 enz blijft bestaan.
    Bij het voorstel van de werkgevers zou, in dit voorbeeld, de verhoging 300 euro bruto per jaar zijn die blijft bestaan én een bedrag van € 120 éénmalig in 2010. Samen dus 420 euro.
    Bij een jaarsalaris van 30.000 is dit per maand een verschil van € 2,50 bruto.
    Reken maar uit hoeveel dit voor personen met 60.000 is … en met een klein contract van 10.000 kwam ik uit op 68 cent per maand verschil!
    halloooh hé, waar hebben we het over.
    Moet ik daarvoor tijd besteden aan actie voeren? in de tijd dat ik dit uitgerekend heb en intyp kan ik al 2,50 verdiend hebben, bij wijze van spreken.

  3. Ja Pieter maar we hebben nog geen loonverhoging(prijscompensatie) gehad en toch gaan de belastingen per januarie weer omhoog, of dacht je dat ze dit voor de mensen die in de VVT werken nu achterwege laten?
    Beetje rare gedachte. Het verplegend personeel van ziekenhuizen en ggz s hebben deze prijscompesatie wel gehad, waarom van thuiszorg en verpleeghuizen dan niet???

  4. We moeten eens af van de gedachte dat het alleen maar meer moet. Net zoals ieder persoon of huishouden heeft ook de staat een kasboekje. Meer geld vragen voor salarissen betekend dat er meer geld betaald moet worden door de overheid. De overheid wordt betaald vanuit onze belastingen. Omdat er al een te kort is zullen belasting verhogingen niet uit (kunnen) blijven. Dit betekend dat we het uiteindelijk zelf gaan betalen. Wees voorzichtig met meer eisen. We moeten het uiteindelijk zelf (of onze kinderen) terugbetalen.

  5. die vrije markt gedachte, leidt er toe dat alleen mensen met een hoog inkomen nog zorg kunnen krijgen (net als een goedkoop werkster)
    het sociale gedachte is er helemaal uit gerangeerd. het zorgverlenen wordt een luxe
    verrichting.(werkzaamheid) zo wordt het tekort in de zorg voor de komende jaren opgelost.
    blijf sollidair collega’s alleen zo kunnen we dit winnen.

  6. Met het oog op de vergrijzing wordt zorg verlenen een schaars goed. In de vrije markt economie leidt schaarste altijd tot evenredige prijsverhoging. Dat nu lijkt mij niet wenselijk, wellicht is dat teveel gevraagd om de solidariteitsgedachte in stand te houden. Maar gecompenseerd worden m.b.t. de inflatie lijkt mij zeker niet te veel gevraagd in een sector die toch al chronisch onderbetaald wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.