Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hulpverlener voelt zich schuldig bij melden suïcide’

Minder aandacht voor individuele suïcidemeldingen en meer aandacht voor de evaluatie van alle suïcides in de ggz. Daarvoor pleit klynisch psychologe Annemiek Huisman die 8 juni aan de VU Amsterdam promoveert. Op deze manier kan de sector meer leren over zelfmoord en de kwaliteit van de zorg waarborgen.
'Hulpverlener voelt zich schuldig bij melden suïcide'

Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar toezicht wordt gehouden op de kwaliteit van suïcidepreventie in de ggz. Wanneer iemand zelfmoord heeft gepleegd, moet dat gemeld worden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hoewel ook de ggz het belang inziet van het toezicht, komt deze procedure komt niet helemaal tot zijn recht, zo blijkt uit het onderzoek van Huisman.

Schuld
Hulpverleners denken snel dat de Inspectie hen zal berispen als zij een suïcide meemaken bij een van hun cliënten. Ook hebben zij schuldgevoelens of denken ze dat ze incompetent zijn, wanneer ze een zelfmoordgeval moeten rapporteren. Vaak zien hulpverleners suïcide als een ongelukkige complicatie bij een behandeling. Terwijl de meldingsprocedure van de IGZ de suggestie oproept dat een zelfmoord te wijten valt aan de behandeling.

Aanpassen
Door alle suicides binnen een ggz-instelling diepgaand te evalueren en de gegevens en kennis te verzamelen, in plaats van de individuele gevallen aandacht te geven, kan de Inspectie meer kennis opdoen. Huisman deed het onderzoek in opdracht van de Inspectie. De IGZ wil de meldingsprocedure binnenkort aanpassen en zal daarvoor de resultaten van het onderzoek gebruiken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: VU Amsterdam/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.