Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulpverlenen zonder vervormde blik

Een echtpaar met relatieproblemen komt bij jou als maatschappelijk werker. Je hebt meteen medelijden met de vrouw, want wat reageert haar man afstandelijk. Of je vindt een man die door zijn vriendin wordt mishandeld eigenlijk maar een watje. Schrijver Nico van Oosten: ‘Houd je geen rekening met sekseverschillen, dan mis je als hulpverlener belangrijke informatie.’
Hulpverlenen zonder vervormde blik

Door Hedwig Neggers – Hoe behoort een man zich te gedragen, en hoe een vrouw? ‘Als hulpverlener moet je seksestereotypen leren herkennen: wat zijn bestaande vooroordelen over mannen en vrouwen? Doe je dat niet, dan kijk je te oppervlakkig, vertelt psycholoog Nico van Oosten, senior adviseur Huiselijk en seksueel geweld bij MOVISIE. Samen met Ineke van der Vlugt en Luc Brants schreef hij het boek Seksespecifieke hulpverlening.

Vervormde blik
‘Ook de hulpverlener is man of vrouw. Kijk je alleen vanuit wat je zelf gewend bent, dan kijk je met een vervormde blik. Bovendien maakt je eigen sekse uit in het contact met mannelijke of vrouwelijke cliënten’, zegt Van Oosten. ‘Het doel van seksespecifieke hulpverlening is dat je daar rekening mee houdt. In elke relatie moet je nagaan hoe de machtsverhouding daadwerkelijk in elkaar zit.’ Het boek leert rekening te houden met de seksespecifieke kanten van cliënten en hun problemen, zowel in de individuele, groeps- als systeemgerichte hulpverlening.

Huiselijk geweld
De laatste jaren zijn met name de methodieken voor huiselijk geweld ingrijpend veranderd. ‘Daarvoor bestaan inmiddels veel meer systeemgerichte methodieken. Zoals ‘Eerste hulp bij huiselijk geweld light’ (vroege interventies) en Begeleide terugkeer’, vertelt Van Oosten. ‘Ook heeft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie een multidisciplinaire richtlijn Huiselijk geweld uitgegeven. En de vrijwillige hulp aan plegers is verder ontwikkeld. De voorlaatste druk moest dus goed worden herzien.’ Door het hele boek zijn de cijfers geactualiseerd en zijn de structuur en de wetenschappelijke onderbouwing verbeterd.

Downloaden
Seksespecifieke hulpverlening bevat veel reflectie- en discussievragen, praktijkvoorbeelden en verwijzingen naar relevante websites. Ook kent het boek een eigen website met veel werkvormen en casuïstiek. Van Oosten: ‘De oude docentenhandleiding komt ook op de website te staan, opgeknipt in aparte delen. Zo kun je gemakkelijk downloaden wat je nodig hebt. En als auteurs kunnen we de stof makkelijker actueel houden.’ De site is voor iedereen toegankelijk; slechts een deel ervan is afgeschermd.

Nico van Oosten, Ineke van der Vlugt en Luc Brants, Seksespecifieke hulpverlening, Uitgeverij Coutinho, 272 blz, 27 euro.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.