Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huisarts moet gesprek over zelfmoord aangaan’

Als depressieve patiënten zelfmoordgedachten hebben, moet de huisarts daar vaker met hen over praten. Dat stellen wetenschappers van onderzoeksbureau NIVEL in een studie die dinsdag is gepresenteerd. Zo'n gesprek drijft de patiënt niet tot zelfmoord en kan bevrijdend werken, stellen de onderzoekers.
'Huisarts moet gesprek over zelfmoord aangaan'

Per jaar sterven duizend mannen en vijfhonderd vrouwen door zelfdoding. Ongeveer 90.000 mensen doen een poging daartoe. Ruim de helft van de mensen die zichzelf hebben omgebracht of dat geprobeerd hebben, is in de maand voor de actie nog bij de huisarts geweest.

Voorkomen
Bij ongeveer een kwart van de gevallen waren er tekenen die aankondigden dat de patiënten een poging gingen doen. Toch hebben de artsen slechts bij 7 procent een gesprek over de zelfmoordgedachten gevoerd. De onderzoekers denken dat een aantal van de zelfdodingen en pogingen voorkomen had kunnen worden door de gesprekken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.