Huisarts kan niet uitgaan van meldplicht bij kindermishandeling

Om kindermishandeling te signaleren en te voorkomen is het nodig dat professionals informatie uitwisselen. Daar is de meldcode voor en er zijn stappenplannen om professionals te helpen iets te doen met een vermoeden. Huisartsen zitten in een lastige positie bij de informatie-uitwisseling vanwege hun wettelijke zwijgplicht.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto AdobeStock

Ook huisartsen volgen een stappenplan als ze een melding willen doen bij Veilig Thuis. Maar als ze gebeld worden voor informatie over een gezin, bijvoorbeeld door Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming, dan ontbreekt een stappenplan. Kan de huisarts alle informatie geven of moet hij zich houden aan zijn wettelijke zwijgplicht? Mirjam Sombroek is gepromoveerd op hoe die uitwisseling van informatie juridisch vorm kan worden gegeven. Conclusie: met het beroep op de zorgplicht van de arts, kom je juridisch al een stuk verder bij overdracht van informatie.

Stappenplan

Als het gaat over de aanpak van kindermishandeling, dan ligt

0
493

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.