Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoe zet je onrecht op de agenda van beleidsmakers? Lector Lilian Linders geeft advies

De huidige samenleving schreeuwt om contextgericht werken. Sociaal werkers kunnen daardoor veel meer bijdragen aan sociale verandering en empowerment, stelt lector Lilian Linders. Ze legt uit hoe je contextgericht werken aanpakt en waarom het de kern van je vak is.
© Tero Vesalainen / Getty Images / iStock

Kijk naar de context! is de prikkelende titel van het boek dat je met collega’s schreef. En dan is de eerst zin, in het voorwoord van Jan Willem Bruins, directeur van beroepsvereniging BPSW, ook nog eens: ‘Dit is een belangrijk boek’. Lilian, waarom is dit een belangrijk boek?

‘We zien dat sociaal werkers op dit moment onvoldoende recht doen aan de kern van het beroep. Ze focussen te veel op individuele casussen. De omgeving betrekken

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Goed dat er zo´n boek is! Sociaal werkers kunnen pas effectief worden als de voorwaarden kloppen. Anders wordt het dweilen met de kraan open, en dat is een recept voor burn-out. Je kunt betere voorwaarden scheppen als je met de overheid meetbare doelen afspreekt die ook echt ingaan op maatschappelijke problematiek. Het bedrag dat een gemeente jaarlijks kwijtscheldt aan openstaande vorderingen ten opzichte van gezinnen in armoede bijvoorbeeld. Dan koppel je doelen van het sociaal werk aan gemeentelijke targets. Of de hoeveelheid woonruimte die beschikbaar komt (of wordt gemaakt) voor mensen met een hoog risico op dakloosheid. Sociaal werkers én gemeente kunnen dan in overleg met corporaties.
    Toon aan dat je jouw werk alleen kunt doen als er echte trajecten voor cliënten beschikbaar zijn. Iemand aanmelden voor de wachtlijst is maar het halve werk. De wachtlijsten verkorten door gericht te investeren in het creëren van collectieve voorzieningen is het hele.
    Sociaal werkers mogen durven meedenken met beleid. Zelfs zelf beleid bedenken en zich niet laten afschepen vereist moed en creativiteit. Misschien is dat wel de boodschap van het boek.
    Voor deze boomer die ruim 40 jaar geleden nog vanzelfsprekend sociaal activisme met sociaal werk combineerde, een boodschap die niet vaak genoeg herhaald kan worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.