Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zo waardeer je de mantelzorger

De mantelzorger wil geen ceremonie of een uitstapje als blijk van waardering. Er zijn betere vormen om de mantelzorger te waarderen, zo blijkt uit gesprekken met Amersfoortse mantelzorgers.
waarderen van een mantelzorger
Foto: ANP

Wanneer je als gemeente mantelzorgers wil bedanken voor hun zorg en inzet, ga dan eerst in gesprek met de mantelzorgers over hoe zij die waardering graag zien. Uit gesprekken met mantelzorgers en aanbieders van ondersteuners in Amersfoort blijkt dat er duidelijke do’s en dont’s zijn. Movisie bracht deze in opdracht van de gemeente Amersfoort in kaart.

Feest

Leuke uitstapjes en speciale feestelijke bijeenkomsten om de mantelzorger in het zonnetje te zetten, worden niet op prijs gesteld, zo blijkt. Vaak ervaren mantelzorgers opmerkingen als ‘Je bent zo geweldig’ als denigrerend, want voor hen is het zorgen voor hun naaste vanzelfsprekend.

Begrip

Maar dat betekent niet dat mantelzorgers geen erkenning en waardering willen. Zo zou een geldbedrag dat ze naar eigen inzicht kunnen gebruiken een goede vorm zijn. Ook het vergroten van begrip voor mantelzorgers is een vorm van waardering. Goed werkgeverbeleid voor mensen die zorgen voor een naaste, een luisterend oor van een zorgverlener en genoeg passende respijtvoorzieningen (tijdelijke overname van zorg) zijn volgens de mantelzorger belangrijk.

Welke vergoeding is er voor mantelzorg?

Mantelzorgers kunnen aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Ze komen bijvoorbeeld in aanmerking voor dubbele kinderbijslag, ze krijgen in sommige gemeenten reiskosten vergoed of een parkeervergoeding. Lees hier meer over de vergoedingen voor mantelzorgers >>

Mantelzorgcompliment

Mantelzorgers konden vroeger aanspraak maken op het mantelzorgcompliment. Deze regeling is per 1 januari 2015 afgeschaft; gemeenten zijn nu zelf verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers. Het mantelzorgcompliment was een bedrag van 200 euro voor de mantelzorger van iemand met een AWBZ-indicatie voor zorg thuis. Het bedrag werd uitgekeerd aan de zorgvrager, die daarmee zijn of haar mantelzorger kon bedanken.

Erkenning

Sommige gemeentes keren nu dit geldbedrag rechtstreeks uit aan de mantelzorger. Het nadeel daarvan is, volgens de ondervraagde mantelzorgers, dat je geen erkenning krijgt van de persoon voor wie je zorgt. Ook lopen mantelzorgers die in een andere gemeente wonen dan de zorgvrager zo de waardering mis.

Ondersteuning

Het advies aan gemeenten is vooral te vragen aan de mantelzorgers welke behoefte aan waardering zij hebben. Bovendien kan de gemeente dit moment aangrijpen om te vragen hoe het met de mantelzorger gaat en of hij ondersteuning nodig heeft.

Veel Nederlanders zorgen voor een zieke partner, kind, ouder of andere naaste. Een zware taak naast hun gewone dagelijkse baan, die vaak als vanzelfsprekend gezien wordt. Ook door de mantelzorger zelf. Lees meer in het dossier Mantelzorg >>

3 REACTIES

 1. Ik vind het ook heel frustrerend dat je ziektekosten voor chronisch zieken niet meer kunt declareren. Bijna niet meer).
  Er zijn veel verborgen kosten bij chronisch zieken, het is schandalig hoeveel kosten wat mensen moeten betalen, dan nog de gewone kosten. En altijd met alles wordt weer het bruto inkomen gerekend voor de eigenbijdrage. Hier klopt niets van als je jong bent en pas begint heb je nog een hoge Hypotheek en as je ernstig ziek wordt, dan word er geen rekening gehouden met de Hypotheek of overige kosten, ziekenhuis opnames, specialisten vervoer, oppas, enz….. Parkeerkosten bij het ziekenhuis ook niet mis elke keer €6,- = 7 dagen per week. Ik wordt er warm van en erger mij kapot.

 2. Lees alle reacties
 3. Waar wij vorig jaar nog een mantelzorg compliment kregen en een wtcg vergoeding blijft het nu stil vanuit onze gemeente. Erg stil.
  Dus zelf telefoon gepakt en gebeld. Blijkt onze gemeente alleen een vergoeding te geven als je max. 110% van bijstandsniveau verdient. En dan maximaal 175 euro.

  Ik werk verplicht 30 uur omdat we anders niet rondkomen vanwege de enorme zorgkosten omdat we alles dubbel hebben ivm 2 gehandicapte kinderen die een taal ontwikkelings achterstand en een leer ontwikkelingsachterstand hebben. Volledig rolstoel gebonden zijn en daarnaast 24 uur per dag zorg nodig hebben. Ook 's nachts ivm 24 uur pd sondevoeding.
  PGB hebben we niet. Zorgverlof krijg ik niet. Een auto kunnen we niet betalen. Maar wel een huur van 900 euro ivm de aanpassingen,(die niet volstaan want geen ruimte voor tillift) waar we geen huursubsidie voor krijgen.
  Met de wtcg en mantelzorg compliment kon ik met mijn gezin een zorgeloos dagje weg..
  Scheelt ons letterlijk 2250 euro. En onze gemeente geeft niet thuis.
  Ligt er dus echt aan in welke gemeente je woont.
  Wij worden gestraft omdat je bruto boven bijstand verdient maar netto onder bijstand niveau overhoud (70 euro pw voor 6 personen).
  Waarom word er niet 1 lijn getrokken bij gemeentes?
  Woonde ik 2 km verdop in een andere gemeente kreeg ik wel een mantelzorg compliment.

  Iemand die dit kan uitleggen?

 4. wij gingen een maal per jaar van het compliment ,naar een zorghotel van de rheumavereneging En daar had mijn man even als mantelzorger .Ontspanning van en genoot hij van de gezelligheid .En het onder de mensen zijn hij is 83 jaar en de zorg valt niet altijd mee Gewoon op vakantie kan niet meer maar dit lukt nog .En dan was het compliment een welkome bijdrage .Het leven is zwaar genoeg en dit is nu niet meer mogelijk We moeten ook nog kosten betalen als je ouder wordt en beperkt .Hij doet nog alles zo veel mogelijk zelf .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.