Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extreem eetgedrag is genormaliseerd: hoe signaleer je eetstoornissen op tijd?

Vaak zit er een groot gat tussen het moment dat iemand met een eetstoornis voor het eerst klachten ontwikkelt, en de start van een behandeling. Er is dus nog veel winst te behalen in het eerder en beter herkennen van eetstoornissen, zegt prof. dr. Klaske Glashouwer. Wat kun jij doen?
Klaske Glashouwer. Foto Universiteit Groningen.
Klaske Glashouwer. Foto Universiteit Groningen.

Klaske Glashouwer is bijzonder hoogleraar eetstoornissen bij jeugdigen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook is ze werkzaam als behandelaar bij Accare, organisatie voor jeugd-ggz. We leven op dit moment in een cultuur waarin bijna iedereen bezig is met zijn/haar lijf en levensstijl, zegt Glashouwer. En eten en drinken horen daar ook bij. Welke repen moet je nemen, zijn eiwitshakes goed voor je en zo ja welke dan?

‘Vooral op social media is daar heel veel informatie over. Mede daardoor lijken steeds meer mensen extreem eetgedrag redelijk normaal te vinden. De meeste mensen die zo fanatiek met hun dieet bezig zijn hebben, gelukkig, natuurlijk geen eetstoornis. Maar die normalisering maakt wel dat het versterken van vroegsignalering van eetstoornissen nog belangrijker is geworden’, benadrukt Glashouwer.

Het promoten van extreme dunheid lijkt op TikTok steeds normaler te worden. Steeds meer experts waarschuwen voor video’s die onder de noemer SkinnyTok eetstoornissen normaliseren of zelfs aanmoedigen. Lees #SkinnyTok: hoe ga je als sociaal werker om met deze toxische online trend?

Congres Eetstoornissen

Op het Congres Eetstoornissen op 30 januari 2026 geven dagvoorzitter Glashouwer en andere deskundigen daarom praktische handvatten aan professionals om eetstoornissen beter te herkennen en (vermoedens van) eetstoornissen te bespreken. Hoe maak je het onderscheid, dus hoe zie je of je cliënt gewoon gezond aan het afvallen is, en wanneer zou je misschien wel aan anorexia nervosa moeten denken?

Op het Congres Eetstoornissen op 30 januari 2026 spreken naast Klaske Glashouwer ook GZ-psycholoog Iris van der Meer en kinderarts sociale pediatrie Annemarie van Bellegem. Ervaringsdeskundige Carlijn Hoogeveen geeft een muzikale theaterlezing. Tim Offringa vertelt over de invloed van sociale media bij anorexia nervosa. Bovendien is er uitleg over de zorgstandaard eetstoornissen. Meer informatie vind je hier.

Enorm taboe

Bij dat voorbeeld wil Glashouwer ook meteen een stereotype beeld over eetstoornissen doorprikken. ‘We hebben het niet alleen over graatmagere meiden. Ook juist mensen met een gezond gewicht of overgewicht kunnen last hebben van een eetstoornis. En er ligt een taboe op jongens en mannen met een eetstoornis. Als je iets niet verwacht is het moeilijker om te herkennen, dus dat is al belangrijk om je te realiseren, dat het ook bij die groepen voorkomt.’

Cliënten schamen zich in stilte

En juist bij mensen die prima op gewicht zijn, of misschien overgewicht hebben, valt een eetstoornis minder snel op. Zij schamen zich vaak in stilte, legt Glashouwer uit. ‘Want aan mensen die heel mager lijken wordt nog wel de vraag gesteld of het wel goed met hen gaat. Mensen aan wie je niks ziet krijgen die vraag niet zo snel. Zij kunnen daarom jarenlang ergens mee rondlopen zonder dat iemand enig idee heeft wat er aan de hand is. De stap naar hulp is dan soms dus ook nog groter.’

Negatieve spiraal

Zo zijn er ook heel wat volwassenen met een eetbuistoornis. Zij hebben geen controle meer over hun eten, ze hebben een niet te stoppen drang om veel te eten in korte tijd. Ze voelen zich er heel rot over als ze weer zo’n eetbui hebben gehad. Maar veel eten kan weer een manier zijn om met hun emoties om te gaan. Dan raken ze dus verzeild in een negatieve spiraal.

Verschillende soorten eetstoornissen

Goed om te weten is dat eetstoornissen vaak ontstaan uit een complex samenspel van aanleg, psychische problemen, omgevingsfactoren, en andere omstandigheden. Kijk dus altijd zorgvuldig naar de persoon als individu en wat er bij hem/haar speelt, zegt Glashouwer. ‘Wat maakt nou dat eten en dat lijf zo ontzettend belangrijk zijn geworden voor je cliënt?’ Een eetstoornis kan een belangrijke functie hebben voor iemand, zoals het bieden van controle, focus en emotieregulatie.

Eten vermijden na een trauma

Vooral mensen met eetstoornissen als anorexia en boulimia denken heel negatief over hun eigen lichaam. Maar er zijn ook andere soorten eetstoornissen waarbij geen sprake is van een verstoord lichaamsbeeld. Iemand met een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis heeft bijvoorbeeld heel weinig interesse in eten of vermijdt eten, maar dan vanwege de textuur, smaak of kleur. Dit kan door een traumatische gebeurtenis komen.

Rol sociaal werkers bij eetstoornissen

Hoe kun je dan eetstoornissen zelf beter signaleren en bespreken? Aan sociaal werkers adviseert Glashouwer om vooral te proberen van eten en drinken een zo normaal mogelijk gespreksonderwerp te maken. ‘Als je ziet dat iemand vermoeid is, vraag je vast naar hoe iemand geslapen heeft. Zo normaal zou vragen naar eten ook mogen zijn. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen kan ervaren dat het een veilig onderwerp is om te bespreken.’

Signalenkaart eetstoornissen

Stichting Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. Dat doet de stichting onder andere met de Signalenkaart eetstoornissen. Bekende signalen voor een eetstoornis zijn bijvoorbeeld:

  • Angst om aan te komen in gewicht
  • Altijd bezig met eten, lijnen, calorieën
  • Vertekend lichaamsbeeld
  • Weinig zelfvertrouwen/laag zelfbeeld
  • Moeite met uiten van gevoelens

Er zijn ook andere soorten signalen om op te letten. Bijvoorbeeld de gedachten die iemand kan hebben, zoals:

  • ‘Ik heb nog niet gesport, dus ik mag niet eten’
  • ‘Ik ben veel dikker dan anderen’
  • ‘Ik kijk heel vaak in de spiegel’
  • ‘Ik doe het toch nooit genoeg’

Kijk ook goed naar het eetgedrag. Bijvoorbeeld:

  • Voor anderen koken, maar zelf niet eten
  • Spanning tijdens eetmomenten
  • Liever alleen eten
  • Vreemde combinaties eten

En natuurlijk zijn er ook lichamelijke signalen om alert op te zijn. Naast over- en ondergewicht bijvoorbeeld:

  • Obstipatie, maag- en/of darmstoornissen
  • Concentratieproblemen, moe, slecht slapen
  • Hoofd-, keel- en/of buikpijn
  • Duizeligheid, flauwte

Nog veel meer alarmsignalen vind je op de Signalenkaart eetstoornissen op firsteetkit.nl of stichtingkiem.nl.

Gerichter doorvragen

Daarnaast kan het helpend zijn om zelf hardop te benoemen dat je weet dat als mensen zich niet goed voelen, dit ook invloed heeft op hoe en wat ze eten. En om vervolgens te verkennen of je cliënt daar inderdaad veel mee bezig is. Heeft hij of zij bijvoorbeeld het moeilijk met al die ‘perfecte’ lichamen op Instagram? Volgt hij of zij veel influencers die strenge diëten promoten? Ben je er veel mee bezig in je hoofd, roept eten angst bij je op? En vervolgens kun je gerichter doorvragen, zegt Glashouwer, over wat iemand dan precies eet en hoe.

Eetstoornis op tijd signaleren

Tot slot: het is heel hip om veel met eten en levensstijl bezig te zijn. En vaak gaat dat ook heel goed, wil Glashouwer nog wel benadrukken. Alleen zijn er ook jongeren en volwassenen die zich laten meeslepen. Probeer daarvoor een radar te ontwikkelen.

‘Het is echt belangrijk om op tijd het eruit te pikken wanneer het met iemand niet goed gaat. Want als je obsessief met eten bezig bent en je dus niet meer vrij bent om te kiezen wat je eet, kan het moeilijk zijn om hier zelf uit te komen. Je wilt een eetstoornis op tijd signaleren en iemand helpen om te voorkomen dat het probleem chronisch wordt. Er gericht naar vragen en de drempel verlagen om het te bespreken, dat is al enorme winst.’

Meer informatie

Een belangrijke bron voor het verbreden van je kennis over eetstoornissen is firsteetkit.nl. Daar vinden je cliënten en jij en je collega-professionals een groot aantal adviezen, andere informatiebronnen, ervaringsverhalen en een podcast. ‘First EET kit is bedoeld voor mensen die iemand behandelen of kennen met een eetbuistoornis of een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID), anorexia nervosa of boulimia nervosa. De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis.’

De First EET kit wordt samen met K-EET, kinderartsen, ouders en kinderen ontwikkeld. Ook patiëntenvereniging WEET, NVK, NVvP, de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen zijn betrokken. De website is een initiatief van Annemarie van Bellegem (kinderarts Sociale Pediatrie bij het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC) en is samen met ervaringsdeskundigen Laura Sonneveld, Patricia Bos, Joke Witteveen, Anke Wammes en Clarine Corstens verder ontwikkeld.

Daarnaast ken je misschien al wel de advieslijn van K-EETi (Ketenaanpak Eetstoornissen Informatie). Deze is iedere werkdag bereikbaar tussen 12.00 en 13.00 uur via 085-760 3375. Experts zitten klaar om je te adviseren bij (vermoedens van) eetstoornissen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.