Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het leven van jongdementerenden in beeld

‘Ik ben een keer overspannen geweest, daarom zit ik hier.’ Gert ziet zichzelf niet als dementerende. Hij is 68 jaar en woont nu tien jaar tussen mensen die op relatief jonge leeftijd dement zijn geworden. Kruispunt maakte een documentaire over jong dementerenden.
Het leven van jongdementerenden in beeld

Gert is een van de 48 mensen die onlangs zijn verhuisd, van verpleeghuis Jan Bonga naar kleinschalige woonvoorziening De Beusemaecker. Kruispunt volgde Gert en Suzanne tijdens hun verhuizing en maakte een ontroerend en indringend portret van beiden.

Diagnose
Nederland telt 12.000 jong dementerenden. Er is sprake van vroegtijdige dementie als iemand jonger is dan 65 jaar. Het stellen van de juiste diagnose is moeilijk. Zo duurde het bij Gert 12 jaar, voordat duidelijk was wat er aan de hand was. Artsen zeiden dat hij depressief was en gewoon wat vergeetachtig. Voor zijn vrouw was het een zware periode.

Huiselijk
In de kleinschalige woonvoorziening waar Gert nu woont, staat het gewone leven voorop. De nadruk ligt op huiselijkheid, met alles wat daarbij hoort: koken, koffie zetten, huishoudelijke taken. Dat is belangrijk voor mensen met vroegtijdige dementie. Ze zijn jong en kunnen nog heel veel, maar krijgen daar in het verpleeghuis eigenlijk geen kans voor.

Ongelukkig
Suzanne, die ook gevolgd wordt in de documentaire maakt een gelukkige indruk. Corry van Montfoort, afdelingshoofd bij Jan Bonga zegt hierover: ‘Wij buitenstaanders vullen vaak in dat hun leven een ongelukkig leven is. Maar voor hen is elke dag een nieuwe dag. Het is niet alleen maar kommer en kwel.’

Lees ook:

De uitzending Kruispunt is 24 februari om 18.25 uur te zien op Ned 2. Daarna ook hier:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: Kruispunt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.