Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote verschillen in toeslagen voor arbeidshandicap

De hoogte van de studietoeslag voor jongeren met een arbeidshandicap verschilt enorm tussen verschillende gemeenten. Dat is een onwenselijke gevolg van de Participatiewet, vindt Tweede Kamerlid Sadet Karubulut (SP).
De toeslag is voor jongeren met een beperking die tijdens hun studie moeilijk een bijbaan kunnen vinden.
De toeslag is voor jongeren met een beperking die tijdens hun studie moeilijk een bijbaan kunnen vinden. - Foto: ANP

Waar voorheen het UWV de toeslagen uitkeerden aan studerende jongeren met een beperking, doet vanaf 1 januari 2015  de gemeente dat volgens de Participatiewet. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze daarmee omgaan en dat zorgt voor grote verschillen tussen gemeenten, zo blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur. Woon je in Amsterdam, dan krijg je jaarlijks 4118 euro studietoeslag. Woon je in Heerlen, dan krijg je jaarlijks 360 euro.

Bijbaan

Studerende jongeren met een arbeidsbeperking krijgen een toeslag, omdat zij door hun beperking moeilijk een bijbaan kunnen hebben naast hun studie om deze te kunnen betalen. Kamerlid Karubulut is bang dat de verschillen ervoor zorgen dat jongeren moeten verhuizen naar gemeenten die een hoge toeslag betalen om te kunnen studeren.

De komende jaren moeten werkgevers 125.000 gehandicapten aan het werk te helpen. Een quotum voor de werkgevers zou voor zo’n 140.000 gehandicapten met een middelbare of hoge opleiding juist een grotere afstand tot de arbeidsmarkt betekenen. Lees hier meer >>

Studietoelage

De studietoelage was eerder 25 procent van het minimumloon, maar in middels zijn die bedragen bijna overal flink naar beneden bijgesteld. Vrijwel iedere gemeente keert aanzienlijk minder studietoelage uit dan dat het UWV deed tijdens de oude regeling, meldt Binnenlands Bestuur. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) geeft aan dat er vanuit het ministerie niet is bezuinigd op de studietoeslag.

Kamervragen

SP-Kamerlid Karubulut gaat staatssecretaris Klijnsma ondervragen, zo zegt ze in een reactie op de bevindingen. Ze vindt de verschillen niet direct de schuld van gemeenten, omdat deze al weinig budget hebben en niet altijd de expertise over hun nieuwe taken. Karubulut wil een reactie van Klijnsma en in de Kamer ideeen uitwisselen over hoe deze groep beter vooruit te helpen.

2 REACTIES

  1. Sinds AWBZ zorg in de WMO is ondergebracht zijn er ook wezenlijke verschillen in de zorg dus waarom dit nu opeens zo ‘hot’ is? Dat is mij een raadsel.
    Begeleiding groep- individueel, dagbesteding én Jeugdzorg word per gemeente anders geregeld en de eigen bijdrage’s zijn ook per gemeente afhankelijk.
    Misselijkmakend dus want…
    Dezelfde beperking dan ook recht op dezelfde zorg!
    Recht op zorg ipv gemeentelijke willekeur.
    Misschien dat het eindelijk eens doordringt tot burgers dat er in dit klein land iets vreselijks aan de hand is voor hele kwetsbare mensen, van jong tot oud….

  2. Lees alle reacties
  3. Een belachelijk verschil. Zeker deze groep zal een woonplaats gaan kiezen met de beste regeling. Geen enkele gemeente wil de ‘kostenposten’ uit de regio dus wordt het een race wie het minst aantrekkelijke gemeente kan worden. Succes met de stevige gesprekken met o.a. Heerlen mevrouw Kleinsma!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.