Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘GGZ weinig bekend met meldcode kindermishandeling’

Ggz-instellingen zijn niet goed op de hoogte van de meldcode kindermishandeling: ‘Over sommige kinderen moet je praten’, die GGZ Nederland vorig jaar heeft opgesteld. Dat stelde inspecteur Frank van Leerdam van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op een bijeenkomst van ggz-bestuurders.
'GGZ weinig bekend met meldcode kindermishandeling'

Het doel van de meldcode is kwetsbare kinderen te beschermen doordat hulpverleners signalen van kindermishandeling sneller melden. Volgens Psy heeft de inspecteur van ggz-bestuurders tijdens de bijeenkomst begrepen dat de meldcode bij hen onbekend was en ook niet toegepast wordt. De inspectie benadrukt dat het gaat om een observatie van de inspecteur en niet om een officieel onderzoek.

Verzoenen
De meldcode: ‘Over sommige kinderen moet je praten’ van GGZ Nederland is een poging om de geheimhoudingspicht van hulpverleners te verzoenen met hun recht om, in het belang van het kind, een vermoeden van kindermishandeling te melden. Bij het verschijnen van de meldcode liet de brancheorganisatie weten dat hulpverleners vaker kindermishandeling moeten melden. Maar zij is geen voorstander van een meldplicht. Het beroepsgeheim staat hoog in het vaandel, vindt de brancheorganisatie. Want cliënten moeten wel open blijven staan voor de behandeling.

Vroeg signaleren
In 2010 komen de ministers van VWS en Jeugd en Gezin met een wetsvoorstel waardoor instellingen die te maken hebben met de slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling een meldcode moeten instellen. Hulpverleners zijn dan beter in staat risico’s vroeg te signaleren.

Meer informatie: Meldcode Over sommige kinderen moet je praten

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Psy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.