Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten veilen thuiszorg via internet

Ten minste 35 gemeenten veilen de thuiszorg die hun inwoners nodig hebben, via een internetveiling. Zij zetten de zorg te koop op een soort Marktplaats.nl waar zorgbedrijven dan op kunnen bieden. De gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, hopen op deze manier de kosten te kunnen drukken.
Gemeenten veilen thuiszorg via internet
Foto: ANP

Dat blijkt donderdag uit documenten die de Volkskrant in bezit heeft en uit gesprekken die de krant voerde met betrokkenen. Critici zijn niet te spreken over deze manier van zorg inkopen. Zij zijn bang dat de prijsconcurrentie door de internetveiling nog meer wordt opgevoerd.

Arbeidsvoorwaarden

Dit zou ten koste gaan van de kwaliteit en de arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg. Zo zouden gemeenten voor zulke lage prijzen zorg inkopen dat personeel geen cao-loon kan worden betaald. Bovendien zouden de bedrijven jongeren en zzp’ers inzetten die willen werken voor veel minder geld. ‘Een bizar systeem’, noemt Zion Jongstra, directeur van TSN Thuiszorg, de gang van zaken. ‘Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt.’

Verbieden

Ook Abvakabo FNV heeft weinig op met de ‘veiling van oma’s en opa’s’. Die moet direct stoppen, zo stelt de vakbond. ‘Kwetsbare ouderen zijn niet geschikt om digitaal te veilen. Dit is respectloos, maar brengt ook de kwaliteit van de zorg in gevaar.’ Volgens de vakbond is dit het volgende voorbeeld van een rare manier om de kosten te drukken, en zou de Tweede Kamer de veiling wettelijk moeten verbieden.

Eigen keuze

Het bedrijf dat de internetveilingen aanbiedt, Stipter, kan zich niet vinden in de kritiek. Gemeenten kunnen volgens het bedrijf zelf kiezen of ze onbetrouwbare zorgaanbieders weren en of ze de prijs zwaarder laten wegen dat de kwaliteit.

Bezuinigingen

Het veilen van thuiszorg door gemeenten komt door de doorgeschoten marktwerking, die alleen maar erger wordt door de ‘idiote bezuiniging’ van het kabinet op de zorg, meent Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks). ‘ Dit laat zien wat er gebeurt als gemeenten 40 procent moeten bezuinigen op de thuiszorg.’

Zorgverlener

Voortman zegt dat zorg moet uitgaan van kwaliteit. ‘Dat bereik je door aan de mensen zelf te vragen wat ze willen en ervoor te zorgen dat mensen hun eigen zorgverlener kunnen houden. Dat werkt beter dan zorgaanbieders tegen elkaar op te laten bieden.’

1 REACTIE

  1. De geschiedenis herhaald zich. Nog niet zo lang geleden gebeurden
    er dezelfde desastreuze ontwikkelingen toen de landelijke overheidsdepartementen zelf het schoonmaakonderhoud onder de loep namen en dachten dit beter en goedkoper zelf te kunnen uitvoeren dan het Nederlands Inkoop Centrum(NIC).
    Sindsdien is de kwaliteit, maar ook de kwantiteit sterk afgenomen.
    Beste gemeenten, het wiel is lang geleden al uitgevonden. Aan u om het soepel te laten draaien. Sterkte!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.