Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten trekken koordjes schuldhulp strakker

Gemeenten willen de schuldhulpverlening strakker in handen hebben. Hoewel vroege signalering van schulden wel lukt, komt preventie niet goed van de grond. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.
Gemeenten trekken koordjes schuldhulp strakker
Foto: ANP

In juli 2012 hebben gemeenten met de Wgs (Wet Gemeentelijke schuldhulpverlening) een nieuwe wettelijke taak gekregen om de schuldhulpverlening uit te voeren. Het Verwey-Jonker Instituut wil met het onderzoek een beeld krijgen van hoe gemeenten de wet tot nu toe hebben uitgevoerd. Het blijkt dat gemeenten zich steeds meer richten op de eigen verantwoordelijkheid van cliënten, ook bij de schuldhulpverlening. Wat onder meer betekent dat gemeenten in de praktijk met klantprofielen werken om vast te stellen of schuldenaars “regelbaar” zijn, dus of schuldhulpverlening kan slagen.

Efficiency

Gemeenten laveren tussen efficiency en zorg, vinden de onderzoekers. Zij willen maatwerk voor de cliënt leveren door ‘dichter op het proces van schuldhulpverlening te zitten’. In ieder geval bij de screening en doorverwijzing. ‘Of dat ook effectiever is, zal de toekomst moeten uitwijzen’,  aldus de onderzoekers.

Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. De schuldenproblematiek is groot. Het kabinet pakt de problemen aan en komt met tal van maatretgelen. In dit dossier vindt u een reeks artikelen over schuldhulpverlening en de interventies van het kabinet. Lees meer in het dossier Schuldhulpverlening >>

Menskracht

De trend is dat gemeenten de regie over de uitvoering van schuldhulpverlening steeds strakker in handen willen krijgen. Het lukt gemeenten, met behulp van partners (woningcorporaties zijn hierin belangrijk), om schulden bij burgers vroeg te signaleren. Maar preventie van schulden komt niet goed van de grond, ‘door gebrek aan menskracht en te weinig praktische ideeën’. Ook de nazorg van mensen die in een schuldhulp-traject hebben gezeten is in gemeenten onderbelicht, zeggen de onderzoekers.

Integrale aanpak

Ook in de schuldhulpverlening is “de integrale aanpak” het toverwoord. Volgens de onderzoekers is goede samenwerking tussen verschillende hulppartners een belangrijke voorwaarde voor individuele schuldhulpverlening. De ervaringen van gemeenten met de samenwerking is ‘gemengd’,  aldus de onderzoekers. Gemeenten zijn positief over de samenwerking met vrijwilligersorganisaties op het gebied bemiddeling en nazorg. Sommige gemeenten investeren om die reden ook in vrijwilligersorganisaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.